Koristi cepiva AstraZenece večje od redkih stranskih učinkov

Pri Evropski agenciji za zdravila še naprej zaupajo cepivu AstraZenece.
Fotografija: Kakršna koli morebitna sprememba usmeritev Eme bo vzbudila zanimanje več evropskih držav, ki so v strahu pred stranskimi učinki omejile uporabo cepiva AstraZenece, pa tudi tistih, ki se za to niso odločile. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Kakršna koli morebitna sprememba usmeritev Eme bo vzbudila zanimanje več evropskih držav, ki so v strahu pred stranskimi učinki omejile uporabo cepiva AstraZenece, pa tudi tistih, ki se za to niso odločile. FOTO: Yves Herman/Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je objavila ugotovitve o cepivu britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19 in krvnimi strdki. O tem je poročala na virtualni novinarski konferenci, minister Janez Poklukar pa je imel na to temo zvečer sestanek z drugimi zdravstvenimi ministri EU.

image_alt
Vprašanja in odgovori o AstraZeneci


Evropska agencija za zdravila (EMA) je že pred začetkom novinarske konference sicer objavila dokument z oceno cepiva AstraZenece in zapisala, da bodo krvne strdke uvrstili med »zelo redke« stranske učinke cepiva, saj so »koristi cepiva večje od tveganj« stranskih učinkov, hkrati pa so posledice bolezni covid-19 še hujše.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v videu:


Ema: To so zelo redki stranski učinki


»Cepivo je izredno pomembno v bitki proti izredno hudi bolezni covid-19, cepivo AstraZenece pa je zelo učinkovito,« je rekla predsednica varnostnega odbora Eme Sabine Straus.

Kljub temu pri Emi opozarjajo, da se je treba zavedati možnosti stranskih učinkov, ampak da gre za redke primere v dveh tednih po cepljenju, ko se lahko krvni strdki pojavijo v povezavi z nizko koncentracijo trombocitov. »To so zelo redki stranski učinki. Učinki bolezni covid-19 so še vedno mnogo hujši in pogostejši kot stranskih učinki cepiva,« so povedali na konferenci.

Večino primerov stranskih učinkov so odkrili pri ženskah, mlajših od 60 let, toda na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj ne morejo potrditi posebnih dejavnikov tveganja. »Ampak to cepivo v večji meri uporabljamo za ta del populacije, zato je pričakovano, da je med njimi več stranskih učinkov. A treba je vedeti, je mnoga večja verjetno, da umrete zaradi covida-19 kot zaradi stranskih učinkov po cepljenju,« je rekla Sabine Straus.



»Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znamenj in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje,« je poudarila Sabine Straus.

Zraven je še sporočila, da so do 4. aprila zbrali169 primerov možganskih krvnih strdkov oz. cerebralne venske sinusne tromboze in 53 primerov venske tromboze. In kot večkrat je zraven spet dodala: »Toda učinki cepiva so še zmeraj bistveno večji kot negativni učinki bolezni.«

Izvršna direktorica agencije Emer Cooke je zraven poudarila, da je zelo pomembno, da uporabljamo cepiva, ki so na voljo: »Ljudje morajo zaupati cepivom, saj se pogovarjamo o zelo redkih stranskih učinkih.«
 

Kritike zaradi intervjuja


Ema se je znašla pod plazom očitkov glede neprimerne komunikacije, potem ko je italijanski časnik Il Messagero v torek navajal besede njenega visokega predstavnika Marca Cavalerija, da obstaja jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki ter da bo agencija to v kratkem sporočila. Drugi novinarji pa od agencije niso mogli pridobiti informacij o tem.

Cavaleri, ki je pri Emi vodja cepiv, je za Il Messaggero povedal, da po njegovem ni nobenega dvoma o povezavi med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki. »Jasno je, da obstaja povezava s cepivom. Toda še vedno ne vemo, kaj natanko [strdke] povzroča,« je dejal in poudaril, da si strokovnjaki poskušajo ustvariti natančno sliko tistega, kar se je zgodilo v dokumentiranih primerih hudih reakcij. Cavaleri je sicer prepričan, da so pozitivni učinki cepiva še vedno večji od negativnih.
 

Poklukar danes na sestanku ministrov EU


Minister za zdravje Janez Poklukar je glede odločitve Eme na dopoldanski vladni novinarski konferenci povedal, da upa na čimprejšnje nove usmeritve.

Ob 18. uri je v organizaciji predsedujoče Svetu EU Portugalske potekalo neformalno virtualno srečanje ministrov za zdravje EU, ki je sledilo javni objavi ugotovitev poročila Evropske agencije za zdravila o varnosti cepiva AstraZeneca.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v svojem nastopu poudaril, da v Sloveniji pozorno spremljamo situacijo in sprejemamo ustrezne previdnostne ukrepe. Izpostavil je, da bi bilo v nastali situaciji dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to potrebno.

Janez Poklukar bo posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozval, da ugotovitve Evropske agencije za zdravila obravnava in poda strokovno stališče.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je medtem za Pop TV in Radio Slovenija danes povedala, da Slovenija zaradi Emine objave za zdaj ne bo spreminjala strategije cepljenja. Cepivo AstraZenece tako ostaja rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let.

Preberite še:

Komentarji: