Francoska vojska ubila vodjo Al Kaide v islamskem Magrebu

Abdelmalek Droukdel je bil ubit v četrtek na severozahodu Mailja, zajeli so tudi vodjo Islamske države v veliki Sahari (EIGS) Mohameda al Mrabata.
Fotografija: Abdelmalek Droukdel je bil na čelu terorističnih skupin v severni Afriki in Sahari. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Abdelmalek Droukdel je bil na čelu terorističnih skupin v severni Afriki in Sahari. FOTO: Thomas Coex/AFP

V Maliju so francoske enote ubile vodjo Al Kaide v islamskem Magrebu, Alžirca Abdelmaleka Droukdela, je sporočila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Droukdel je bil ubit v četrtek v kraju Tessalit na severozahodu Mailja v bližini meje z Alžirijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Francoska ministrica za obrambo je ob tem v petek sporočila, da je bilo ubitih še nekaj tesnih sodelavcev Droukdela, ki je bil na čelu terorističnih skupin v severni Afriki in Sahari.

Al Kaido v islamskem Magrebu so vzpostavili alžirski skrajneži v 90. letih prejšnjega stoletja, šele leta 2007 pa so formalno prevzeli ideologijo teroristične mreže Al Kaide. Najprej so se imenovali salafisti za pridige in bojevanje. Baze Al Kaide v islamskem Magrebu so na severu Malija, od koder je skupina v preteklosti izvajala napade in ugrabitve Zahodnjakov v Sahelu.

FOTO: AFP/Intelcenter
FOTO: AFP/Intelcenter


Na širšem območju Sahare deluje tudi Islamska država, ki izvaja napada ob zahodni meji države Niger. Ministrica Parly je ob tem v petek sporočila, da so francoski vojaki ujeli vodjo skupine Islamska država v veliki Sahari (EIGS) Mohameda al Mrabata ter dodala, da se operacije proti EIGS nadaljujejo.

Francija ima v regiji, ki se razteza prek Burkine Faso, Čada, Malija, Mavretanije in Nigra, približno 5000 svojih vojakov.

Komentarji: