Francozi na ulicah: več kot tisoč aretiranih, več kot sto ranjenih, na ulicah celo oklepniki (FOTO)

V središču Pariza je prišlo do spopada med protestniki in policijo. Policija streljala z gumijastimi naboji.
Fotografija: FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Pariške ulice so bile danes zopet prizorišče protivladnih protestov rumenih jopičev. Tokrat ne gre več za proteste proti visokim cenam goriv, saj se je vlada zvišanju trošarin odpovedala za celotno prihodnje leto. Srednji razred je jezen zaradi vsesplošnih visokih davkov, ki je udaril predvsem njih, medtem ko najbogatejši razred ostaja nedotaknjen. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron vseskozi ostaja bolj ali manj tiho, pred javnost raje pošilja premierja Edouarda Philippeja, ki je danes pozval k dialogu. Pohvalil je pripravljenost policije. Dodal je, da bo Macron v kratkem predstavil ukrepe. 


Na ulicah tudi oklepniki


Širom po državi je na ulicah danes prisotnih kar 90 tisoč policistov, v Parizu okoli osem tisoč skupaj z dvanajstimi oklepniki. V prestolnici so zaprte tudi številne trgovine in znamenitosti, kot so Eifflov stolp, opera in nekateri muzeji. 

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Po vsej Franciji se je skupno zbralo okoli 125.000 ljudi, od tega 10.000 v prestolnici, je zvečer povedal francoski notranji minister Christophe Castaner. V prestolnici je prišlo tudi do spopada med protestniki in policijo, ki je izgrednike poskušala umiriti z solzivcem. Uporabili so tudi vodni top. Policija je proti protestnikom streljala tudi z gumijastimi naboji.

Notranji minister je še navedel, da je bilo ranjenih 118 protestnikov in 17 policistov. V Parizu je bilo ranjenih 71 oseb. Po vsej državi so aretirali 1385 ljudi, od tega 920 v Parizu. 

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Hudi izgredi z zažiganjem barikad so izbruhnili tudi v francoskem Bordeauxu, kjer je bil vsaj en mlajši moški težje ranjen v spopadu s policijo. 

FOTO: AFP
FOTO: AFP


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters






Pretekli konec tedna je mir na francoskih ulicah poskušalo vzdrževati okoli 65 tisoč policistov, ta konec tedna pa so število povečali na 89 tisoč, kljub temu, da po pričakovanjih notranjega ministra Christopha Castanerja ulice ne bo zavzelo toliko protestnikov kot pretekli konec tedna.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Policisti bodo poskušali preprečiti ponovitev izgredov izpred tedna dni, v katerih je bil med drugim poškodovan tudi znameniti Slavolok zmage. Castaner je izpostavil pomembnost ničelne tolerance do nasilja. 

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Protesti rumenih jopičev so se pričeli pred tremi tedni, ko je država napovedala zvišanje trošarin na gorivo, pred tednom dni pa je bil Pariz priča enemu najhujših nemirov v zadnjih desetletjih. 

Številne trgovine so zaprte, izložbe pa so zaščitili z barikadami. FOTO: Reuters
Številne trgovine so zaprte, izložbe pa so zaščitili z barikadami. FOTO: Reuters


Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: