Glavni vzrok za strmoglavljenje neznan, a ovržene teorije zarote

Zaradi nepravilnosti v kontroli zračnega prometa odstopil šef malezijske Uprave civilnega letalstva.
Fotografija: Glavni preiskovalec Kok Soo Chon (desno) v roki drži poročilo o izginulem malezijskem letalu MS370, ki obsega 495 strani. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Glavni preiskovalec Kok Soo Chon (desno) v roki drži poročilo o izginulem malezijskem letalu MS370, ki obsega 495 strani. FOTO: Reuters

Kuala Lumpur – Odstopil je šef malezijske Uprave civilnega letalstva Azharuddin Abdul Rahman. Rahman je svoj odstop ponudil, saj je ponedeljkovo poročilo o izginulem malezijskem letalu ugotovilo napake malezijskih in vietnamskih služb za kontrolo zračnega prometa.

Poročilo, ki so ga včeraj predstavile malezijske oblasti, ne navaja vzroka za strmoglavljanje letala MH370. Letalo je izginilo 8. marca 2014 na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Reševalci so preiskali 120.000 kvadratnih kilometrov Indijskega ocena, našli pa so 27 kosov letala, na katerem je bilo 239 ljudi. Na podlagi najdenega ni mogoče skleniti, kaj je bil vzrok strmoglavljenja, so zapisali avtorji poročila.
 

Ovržene teorije zarote


Čeprav ponedeljkovo poročilo ni odgovorilo na temeljno vprašanje, kaj je povzročilo izginotje letala, je naredilo konec prenekaterim ugibanjem o domnevnih vzrokih za strmoglavljenje. V zadnjih letih se je ugibalo o ugrabitvi, samomoru pilota in, med drugim, terorističnih zarotah. Kot gre brati v več tujih medijih, so preiskovalci potrdili, da strmoglavljenje letala ni bilo posledica samomorilskega dejanja pilota in kopilota – njuno psihofizično stanje je bilo dobro –, niti ni šlo za mehansko napako ali požar, ki naj bi ga zanetil tovor baterij in sadeža mangostina. Čeprav so preiskovalci ugotovili nepravilnosti sistema za sporočanje lokacije v krizni situaciji, so izključili tudi možnost terorističnega napada. Nobena teroristična skupina ni prevzela odgovornosti za strmoglavljanje, je včeraj spomnil vodja preiskovalcev Kok Soo Chona, navaja časopis Guardian.

Komentarji: