Predsednik Haitija Jovenel Moïse žrtev atentata

Napadalci naj bi bili profesionalni plačanci, ki so se v rezidenci haitijskega predsednika predstavili kot uslužbenci ameriškega urada za boj proti drogam.
Fotografija: Jovenel Moïse je bil žrtev streljanja, je sporočil premier Haitija Claude Joseph. FOTO: Valerie Baeriswyl/AFP
Odpri galerijo
Jovenel Moïse je bil žrtev streljanja, je sporočil premier Haitija Claude Joseph. FOTO: Valerie Baeriswyl/AFP

Skupina za zdaj neidentificiranih napadalcev je ponoči vdrla v zasebno rezidenco 53-letnega haitijskega predsednika Jovenela Moïsa in ga ubila, poroča Reuters.

Neznanci so predsednikov dom napadli okoli enih ponoči po lokalnem času. Pri tem je bila ranjena tudi prva dama, ki je v bolnišnici. Prepeljali jo bodo na zdracvljenje v Miami.
 

Napadalci so govorili angleško in špansko


Moïse je bil žrtev streljanja, je danes sporočil začasni premier Haitija Claude Joseph, ki je objavil tudi, da je sedaj on na čelu države. Po Josephovih besedah so bili napadalci domnevno tujci, ki so govorili angleško in špansko. 

Da so napadalci med seboj govorili špansko, je povedal tudi veleposlanik Haitija v ZDA Bocchit Edmond. Dodal je, da je šlo za profesionalne plačance, ki so se v rezidenci haitijskega predsednika predstavili kot uslužbenci ameriškega urada za boj proti drogam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalce še iščejo, morda bi lahko tudi zapustili državo in odšli v Dominikansko republiko, je še dejal veleposlanik.

Premier Joseph je sicer sporočil, da je on zdaj na čelu države, in obenem zatrdil, da sprejemajo vse ukrepe, da zagotovijo kontinuiteto delovanja države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Javnost je pozval, naj ostane mirna, in vztrajal, da bosta policija in vojska naredili vse, da zagotovita varnost prebivalstva.

FOTO: Pierre Michel Jean/AFP
FOTO: Pierre Michel Jean/AFP

 

Izredne razmere po vsej državi


Kasneje je sporočil, da se je vlada odločila, da uvede izredne razmere po vsej državi. Vse prebivalce Haitija je pozval, naj se poenotijo za zaščito demokracije, in poudaril, da bodo napadalci kaznovani v skladu z zakonom.Francoski veleposlanik pri ZN Nicolas de Riviere, ki julija predseduje Varnostnemu svetu ZN, je sporočil, da je Varnostni svet šokiran zaradi umora predsednika Moiseja in zaskrbljen nad usodo prve dame Martine Moise, ki je bila prav tako ustreljena in ranjena v napadu.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je atentat na Moiseja označila za grozljivo dejanje ter zagotovila, da so ZDA pripravljene pomagati pri preiskavi.

Predsednik ZDA Joe Biden je v posebni izjavi obsodil napad in prvi dami želel hitro okrevanje. Sožalje je izrazil vsem prebivalcem Haitija in izrazil pripravljenost za nudenje pomoči. Novinarjem je na poti v Illinois dejal, da še zbirajo informacije o umoru.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je opozoril, da lahko umor dodatno destabilizira Haiti. »Ta zločin predstavlja tveganje za nestabilnost in spiralo nasilja. Storilce umora morajo odkriti in kaznovati,« je sporočil Borrell.

Med svetovnimi voditelji, ki so pretreseni, je tudi britanski premier Boris Johnson. »To je zavrženo dejanje in v tem času pozivam k miru,« je sporočil Johnson.

Haiti je najrevnejša ameriška država, poleg kronične revščine pa ga pogosto prizadenejo še naravne katastrofe. V zadnjem času ga poleg tega znova vse bolj pesti ne le politična kriza, ampak tudi nasilje vse močnejših oboroženih tolp, ki med drugim redno izvajajo ugrabitve in zahtevajo odkupnine.

Poleg predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev naj bi na Haitiju septembra potekal ustavni referendum, ki so ga zaradi pandemije covida-19 že dvakrat preložili. Spremembe ustave, ki jih je podprl Moise, krepijo izvršno vejo oblasti. Opozicija in večji del civilne družbe jim močno nasprotujeta.

Komentarji: