Hašodžijev umor zrel za mednarodno preiskavo

Posebna poročevalka OZN opozarja na mnoštvo verodostojnih dokazov, ki kažejo na vpletenost savdskega dvora.
Fotografija: Džamal Hašodži je bil ubit v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Džamal Hašodži je bil ubit v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: Reuters

Posebna poročevalka OZN za zunajsodne usmrtitve Agnes Callamard je danes sporočila, da obstajajo verodostojni dokazi za uvedbo mednarodne preiskave odgovornosti savdskega princa Mohameda bin Salmana in drugih visokih predstavnikov Savdske Arabije za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija.

Končno poročilo njene neodvisne preiskave ne določa krivca. »Edini zaključek je, da obstajajo verodostojni dokazi za uvedbo nadaljnje preiskave s strani pristojnih oblasti,« je poudarila Agnes Callamard, pri čemer je posebej izpostavila obstoj zadostnih dokazov za preiskavo odgovornosti visokih uradnikov Savdske Arabije, vključno s prestolonaslednikom.

Agnes Callamard je pozvala varnostni svet Združenih narodov k vzpostavitvi uradne mednarodne kriminalistične preiskave, ki bo omogočila vzpostavitev »trdnih dokazov proti vsakemu od domnevnih storilcev«.
 

Mimo mednarodni standardov


Po mnenju posebne poročevalke OZN bi morale države v primeru umora Hašodžija, ki je bil ubit oktobra lani na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu, razglasiti univerzalno jurisdikcijo. To pomeni, da se lahko osumljence preganja tudi zunaj Turčije in Savdske Arabije. Njena preiskava je pokazala, da nobena od teh dveh držav v preiskavi primera ni ravnala v skladu z mednarodnimi standardi.

Njena neodvisna preiskava je pokazala, da nobena od teh dveh držav v preiskavi primera ni ravnala v skladu z mednarodnimi standardi, je pojasnila Callamardova. Dodala je, da so našli dokaze, da so kraj zločina temeljito oziroma celo forenzično očistili. To kaže, da savdska preiskava ni potekala v dobri veri. Pri tem bi lahko šlo tudi za oviranje pravosodja, je še pojasnila.

Gre za končno poročilo preiskave Hašodžijevega umora posebne poročevalke ZN, ki je februarja letos tudi obiskala Turčijo. Preiskava sicer ni potekala v okviru ZN, saj Guterres nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

Uradni Rijad odločno zanika odgovornost princa Mohameda Bin Salmana za novinarjev umor. FOTO: Hamad l Mohammed/Reuters
Uradni Rijad odločno zanika odgovornost princa Mohameda Bin Salmana za novinarjev umor. FOTO: Hamad l Mohammed/Reuters

 

V Rijadu odgovornost odločno zanikajo


V Rijadu odgovornost savdskega prestolonaslednika odločno zanikajo. Zatrjujejo, da je bila novinarjeva smrt posledica spodletele neuradne operacije, o kateri princ ni vedel nič. Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Istanbul poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašodžija.

Posebna poročevalka v končnem poročilu navaja 15 ljudi, ki so bili vpleteni v umor savdskega novinarja. Od teh jih več ni med 11 osumljenci, ki jim zaradi umora sodijo v Savdski Arabiji.

Komentarji: