Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po Raisijevi nesreči javnost vznemiril Lenarčičev tvit o evropski solidarnosti

Glede uporabe ključnika #EUSolidarity je Janez Lenarčič v objavi na družbenem omrežju X kasneje zapisal, da gre za njegovo neposrečeno rabo.
Edino vprašanje trenutno je, kdo bo nasledil Raisija na položaju. FOTO: Atta Kenare/AFP
Edino vprašanje trenutno je, kdo bo nasledil Raisija na položaju. FOTO: Atta Kenare/AFP
STA, P. Ž, A. I.
20. 5. 2024 | 09:28
20. 5. 2024 | 20:13
12:38

Ob smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija se vrstijo izrazi sožalja iz več držav, tudi Evrope. V Bruslju so izrazili sožalje zaradi smrti iranskega predsednika in drugih predstavnikov države v nedeljski helikopterski nesreči.

»EU izraža iskreno sožalje ob smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Abdolahiana ter drugih članov njune delegacije in posadke v nesreči helikopterja,« je na omrežju X zapisal Charles Michel in dodal, da so v mislih z njihovimi družinami. Sožalje sta družinam žrtev in prizadetim državljanom Irana izrazila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ter zveza Nato.

Sožalje ob smrti iranskega predsednika in članov njegove delegacije so izrazile tudi ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je ob tem ocenil, da smrt iranskega predsednika ne bo imela širšega vpliva na varnost v regiji. »Medtem ko Iran izbira novega predsednika, ponovno potrjujemo svojo podporo iranskemu ljudstvu in njegovemu boju za človekove pravice in temeljne svoboščine,« pa je v izjavi za javnost po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil sožalje družinama iranskega predsednika in zunanjega ministra, vladi in iranskemu ljudstvu. Kot je danes v New Yorku sporočil njegov tiskovni predstavnik, ga je novica razžalostila.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na televiziji izrazila solidarnost z iransko vlado in ljudstvom. »V tem trenutku iranske oblasti govorijo o nesreči in ne omenjajo možnosti zarote,« je dejala in dodala, da zaradi Raisijeve smrti ne pričakuje sprememb v iranski notranji ureditvi. Odziv je prišel tudi iz Pariza. »Francija izreka sožalje Islamski republiki Iran zaradi smrti predsednika Ebrahima Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana in tistih, ki so ju spremljali,« je sporočilo francosko zunanje ministrstvo in sožalje namenilo tudi družinam žrtev.

image_alt
Predsedniške posle po smrti Raisija začasno prevzema Mohbar

Burno zaradi ključnika o solidarnosti

Po Raisijevi nesreči se je na družbenem omrežju X v imenu evropske komisije oglasil tudi komisar Janez Lenarčič in s ključnikom #EUSolidarity razburil javnost. Na njegov odziv pomoči in solidarnosti Iranu se je kritično odzvala vodilna kandidatka njegove politične družine (liberalnega Renew) na evropskih volitvah.

Kot je pojasnil Lenarčič, zagotovitev opazovalnega sistema Copernicus na prošnjo Irana za pomoč pri iskanju in reševanju »ni dejanje politične podpore nobenemu režimu«. Po njegovih besedah je »preprosto izraz najosnovnejše človečnosti«. Vsaka država lahko zaprosi za pomoč evropski mehanizem civilne zaščite EU.

To je nujna pomoč v primeru naravnih in drugih nesreč, ki temelji na mednarodni solidarnosti in ni povezana s političnimi odnosi, pojasnjujejo v Lenarčičevem kabinetu. Satelitska pomoč je običajno prvi in najhitrejši korak v operacijah iskanja in reševanja ter pri večjih naravnih nesrečah.

Glede uporabe ključnika #EUSolidarity v Lenarčičevi objavi na X pa je Lenarčič kasneje zapisal, da gre za njegovo neposrečeno rabo. Uporabljajo ga sicer ob vseh aktivacijah mehanizma civilne zaščite in humanitarne pomoči. Evropski poslanec iz Nemčije Moritz Körner, ki je tudi v Renew, je predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval, naj od komisarja Lenarčiča zahteva izbris tvita. 

Izrael zavrnil odgovornost za Raisijevo smrt

Izrael medtem še ni uradno komentiral smrti Raisija. Izraelski mediji pa so danes poročali, sklicujoč se na neimenovane vladne predstavnike, da Izrael nima nič s tem dogodkom v državi svojega velikega sovražnika. Po pisanju izraelskega časnika Jediot Ahronot Izrael ne pričakuje kakšnega dejanskega vpliva smrti iranskega predsednika na judovsko državo. Tudi ni pričakovati, da bi se politika Irana do Izraela kakor koli spremenila.

Edino vprašanje trenutno je, kdo bo nasledil Raisija na položaju. »Visoki vladni predstavniki v Jeruzalemu razen sprememb znotraj Irana ne pričakujejo nobenega vpliva na Izrael, ker je oseba, ki sprejema odločitve o iranskem jedrskem programu in protiizraelski teroristični kampanji, vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. V tem pogledu Raisijeva smrt ne bo nič spremenila, ne na bolje ne na slabše,« povzema DPA.

Že tradicionalno sovražni državi Izrael in Iran sta bila prejšnji mesec blizu vojne. Iran je na Izrael izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket ter tako prvič neposredno napadel to državo, ki od oktobra lani izvaja obsežno operacijo na palestinskem območju Gaze. Po navedbah Teherana je bil napad povračilo za smrt dveh generalov v napadu na iransko veleposlaništvo v Damasku, ki naj bi ga izvedel Izrael.

Po omejenem izraelskem odgovoru na iransko izstrelitev brezpilotnih letal in raket ni bilo zaostrovanja. Izrael vidi iranski jedrski program ter ogromen arzenal raket in brezpilotnih letal kot največjo grožnjo svojemu obstoju. Vodstvo Irana pa judovski državi odreka pravico do obstoja.

Iranski mediji poročajo o Raisijevi smrti. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters
Iranski mediji poročajo o Raisijevi smrti. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters

Hamas ceni Raisijevo podporo palestinskemu odporu

Indijski premier Narendra Modi je sporočil, da je »globoko užaloščen in šokiran nad tragično smrtjo«. »Iskreno sožalje njegovi družini in prebivalcem Irana. Indija stoji za Iranom v tem žalostnem času,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na omrežju X.

Pakistan bo po navedbah premiera Šebaza Šarifa zaznamoval dan žalovanja, »zastave pa bodo visele na pol droga v znamenje spoštovanja do predsednika Raisija in njegovih spremljevalcev ter v znamenje solidarnosti z bratskim Iranom«. »V imenu vlade in prebivalcev Pakistana izražam globoko sožalje iranskemu narodu ob tej strašni izgubi. Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom,« je zapisal na X.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. »S pokojnim predsednikom smo si skupaj prizadevali, da strateški odnosi med Sirijo in Iranom vedno uspevajo,« je zapisal. Kitajski voditelj Xi Jinping je njegovo smrt označil za veliko izgubo. »Njegova tragična smrt je velika izguba za iranski narod, kitajski narod pa je izgubil dobrega prijatelja,« je ob smrti iranskega predsednika Xijeve besede povzel tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Wang Wenbin. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je Raisija označil za izjemnega politika. »Raisi je bil izjemen politik, ki je vse svoje življenje posvetil služenju domovini,« je sporočil v odzivu. Raisija je označil za pravega prijatelja Rusije, čigar prispevek k razvoju dvostranskih odnosov je bil neprecenljiv.

Izrael še ni uradno komentiral smrti Ebrahima Raisija. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters
Izrael še ni uradno komentiral smrti Ebrahima Raisija. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. »Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne soočiti s to hudo preizkušnjo,« je sporočilo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa na telegramu. Dodalo je še, da ceni Raisijevo »podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost« s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot »zaščitnikom odporniških gibanj«. V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil »trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev«.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prav tako poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za »izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele«. »Globoko užaloščen« je tudi malezijski premier Anwar Ibrahim. Turčija po besedah turškega zunanjega ministra Hakana Fidana »deli bolečino prijateljskega in bratskega iranskega ljudstva«.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je označil iranskega predsednika in prav tako pokojnega iranskega zunanjega ministra za »prava prijatelja« in »prava domoljuba«, ki sta »odločno branila interese svoje države«.

Zunanje ministrstvo Belorusije pa je navedlo, da je smrt Raisija izguba ne le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

image_alt
Pokojni Raisi – konservativni klerik, za katerega so bile ZDA »veliki satan«

Iranski predsednik Raisi je skupaj z zunanjim ministrom Hoseinom Amir-Abdolahianom umrl v strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Po navedbah iranskih medijev je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine