Hitlerju uničil bombo

Možak, ki je poskrbel za enega prelomnejših trenutkov minulega stoletja, sam ni doživel sto let.
Fotografija: most Macau Honkong
Odpri galerijo
most Macau Honkong

Norvežan Joachim Roenneberg je v nedeljo umrl v 99. letu starosti. Skandinavec, ki je sprožil eno največjih, morda celo eno odločilnih vojaških sabotaž 20. stoletja – in preprečil, da bi Hitlerjeva Nemčija prva prišla do atomske bombe.

Roenneberg je vodil skupino devetih pripadnikov Odporniškega gibanja, ki so v oči s 27. na 28. februar leta 1943 opravili diverzijo na norveško tovarno, kjer so proizvajali težko vodo za izdelavo atomske bombe. S tem so zaustavili nacistični nuklearni program. Centrala Vemork, na jugu Norveške, v bližini mesta Rjukan, je bila sredi druge svetovne vojne edina na svetu, kjer so proizvajali večje količine težke vode. V boju proti zavezniškim silam za nadzor nad razvojem atomskega orožja so Nemci leta 1940 ob okupaciji Norveške zasedli in začeli delati tudi v tej tovarni.

Sabotaža, o kateri sta bila posneta dva filma, Bitka za težko vodo Jeana Drevilla že leta 1947., in Junaki telemarka osemnajst let pozneje, v slednjem je igral tudi Kirk Douglas, pomeni daleč največji podvig norveškega odporniškega gibanja.

Joachim Roenneberg se je po vojni glede sabotaže zavil v molk, šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je začel javno obujati spomine. »Spoznal sem, da ljudje pričakujejo odgovore. Pomembno je, da vsi vemo, kaj se je zgodilo, in o tem zavzamemo stališče,« je izjavil pred tremi leti. V času molka se je Roenneberg ukvarjal z novinarstvom in bil protivojni aktivist.

Komentarji: