Hrvaškemu vstopu v schengen nasprotuje več držav

Po poročanju Jutarnjega lista vstopu Hrvaške v schengensko območje nasprotujejo še Nizozemska, Nemčija in Francija.
Fotografija: O vstopu države v scehnegn se s konsenzom odloča na zasedanju evropskega sveta. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
O vstopu države v scehnegn se s konsenzom odloča na zasedanju evropskega sveta. FOTO: Jure Eržen/Delo

Hrvaška predvidoma še vsaj dve leti ne bo del schengenskega prostora. Njenemu vstopu poleg Slovenije nasprotujejo še Nizozemska, Nemčija in Francija, danes ob sklicevanju na diplomatske vire poroča hrvaški časopis Jutarnji list.

Čeprav naj bi oktobra evropska komisija potrdila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengensko območje, se to predvidoma ne bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Indic za to, kot navaja hrvaški časopis, so tudi bolj previdne izjave hrvaških politikov glede vstopa v schengen.

O vstopu države v scehengen se s konsenzom odloča na zasedanju evropskega sveta. Do konca leta je v času finskega predsedovanja predvideno le še eno zasedanje, na katerem pa se zagotovo ne bo razpravljalo o hrvaškem članstvu v schengnu. To se ne bo zgodilo niti med hrvaškim predsedovanjem, ki bo v prvi polovici prihodnjega leta. Vprašanja na dnevni red predvidoma ne bodo uvrstile niti naslednje predsedujoče – Nemčija, Portugalska in Slovenija, ki bo Uniji predsedovala v drugi polovici leta 2021, še navaja Jutarnji list.  

Medtem ko se Nemčija menda zavzema za to, da bi Hrvaška v schengen vstopila skupaj z Romunijo in Bolgarijo, Nizozemska med drugim meni, da država ne more v schengen, dokler ne bo rešila vprašanj meja s sosedami.

Preberite še:

Komentarji: