Indija z višjimi carinami na ameriške izdelke

Analitiki potezo vidijo kot povračilni ukrep zaradi ameriškega zvišanja carin na uvoz jekla in aluminija.
Fotografija: ZDA so 1. junija zvišale carine na uvoz jekla iz Evrope na 25 odstotkov ter aluminija na deset odstotkov.  FOTO: Shailesh Andrade/Reuters
Odpri galerijo
ZDA so 1. junija zvišale carine na uvoz jekla iz Evrope na 25 odstotkov ter aluminija na deset odstotkov.  FOTO: Shailesh Andrade/Reuters

New Delhi - Indijska vlada je zvišala carine na 29 izdelkov, ki jih v veliki večini uvažajo iz ZDA, med drugim na kmetijske in kemične izdelke ter izdelke iz jekla. Analitiki potezo vidijo kot povračilni ukrep zaradi ameriškega zvišanja carin na uvoz jekla in aluminija. Nekatere carine v veljavo stopajo takoj, ostale pa bodo veljale od 4. avgusta.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočilo indijsko finančno ministrstvo, so uvozno dajatev na čičeriko zvišali na 60 odstotkov, na orehe v lupini pa na več kot sto odstotkov. Zvišali so med drugim tudi carine na borovo in fosforno kislino ter na nekatere izdelke iz jekla.



ZDA so 1. junija zvišale carine na uvoz jekla iz Evrope na 25 odstotkov ter aluminija na deset odstotkov. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

Številne države so napovedale in mnoge tudi že uresničile povračilne ukrepe. Višje carine EU bodo denimo veljale od petka.

Več iz te teme:

Komentarji: