Interpol išče svojega predsednika

Izginotje je prijavila žena, potem ko se Meng Hongvei ni vrnil domov s službenega potovanja na Kitajskem.
Fotografija: Meng Hongvei je sicer kitajski državljan in namestnik ministra za javno varnost na Kitajskem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Meng Hongvei je sicer kitajski državljan in namestnik ministra za javno varnost na Kitajskem. FOTO: AFP

Pri Interpolu iščejo številne nevarne ljudi, toda že nekaj dni izvajajo še prav posebno iskalno akcijo – neznano kam je izginil njihov predsednik Meng Hongvei.



Izginotje je prijavila žena, potem ko se Hongvei ni vrnil domov s službenega potovanja na Kitajskem. Zakonca z otroci prebivata v Lyonu, kjer je tudi sedež Interpola, toda od 29. septembra, ko je odšel na pot v domovino, se Hongvei ni več javil.

Francosko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je Mengova soproga prejela grožnje po telefonu in na socialnih omrežjih, ter nad tem izrazilo zaskrbljenost. Zagotovilo je, da bodo poskrbeli za njeno javnost. Pojasnili so tudi, da družina o Mengu nima nobenih podatkov od 25. septembra, policijo pa je o tem obvestila v četrtek.



Pri Interpolu sedaj iščejo tudi svojega šefa. FOTO: AP
Pri Interpolu sedaj iščejo tudi svojega šefa. FOTO: AP

 

Ni izginil v Franciji


Hongvei je sicer kitajski državljan in namestnik ministra za javno varnost na Kitajskem, pred tem je bil vodja urada za boj proti terorizmu in komisije za nadzor nad drogami, na čelu Interpola pa je od 10. novembra 2016.

Ko je postal predsednik Interpola, je več človekoljubnih organizacij izrazilo skrb, da bi lahko zaradi dobrih povezav pri kitajski vladi vplival na iskanje in izročitev kitajskih državljanov, ki jih preganja domača oblast na Kitajskem.

Podrobne informacije izginotja še niso znane, čeprav je francoska policija že zagotovila, da Hongvei ni izginil na francoskem ozemlju.

Komentarji: