Iran opozarja na možnost vrnitve v stanje pred štirimi leti

Vprašanje usode jedrskega dogovora zaznamuje tudi današnje srečanje zunanjih ministrov EU v Bruslju.
Fotografija: Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini v družbi svojega naslednika, španskega zunanjega ministra Josepa Borrella. FOTO: REUTERS/Johanna Geron
Odpri galerijo
Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini v družbi svojega naslednika, španskega zunanjega ministra Josepa Borrella. FOTO: REUTERS/Johanna Geron

Predstavniki iranskega režima so dan po četrti obletnici sklenitve prelomnega jedrskega dogovora s skupino svetovnih sil opozorili, da bi lahko srednjevzhodna država ponovno zagnala sporne dele svojega jedrskega programa, če bi ugotovila, da je dogovor le še mrtva črka na papirju.

Rezultat tega bi bila vrnitev v stanje pred štirimi leti, je po poročanju AFP sporočil predstavnik iranske agencije za jedrsko energijo Behrouz Kamalvandi. »Tega ne počnemo iz trmoglavosti, ampak zato da damo priložnost diplomaciji in nasprotni strani, da pride k pameti in izpolni svoje obveznosti [iz dogovora].«

Iransko zunanje ministrstvo je medtem pozvalo evropske države, naj sprejmejo »praktične, učinkovite in odgovorne odločitve« za rešitev štiri leta starega dogovora. Iran je že večkrat opozoril, da od Evrope pričakuje sprejetje ukrepov, s katerimi bo omilila gospodarske in druge sankcije, ki so jih proti državi po umiku iz dogovora uvedle ZDA.

Izjave iranskih predstavnikov kažejo, da uradni Teheran očitno še ni obupal nad skupnim akcijskim načrtom ukrepanja (JCPOA), kljub temu da je v zadnjih tednih namenoma kršil več zavez, povezanih s plemenitenjem urana.  
 

Majhno okno priložnosti


Iran je s skupino držav stalnih članic varnostnega sveta in Nemčijo julija 2015 dosegel dogovor, v katerem se je v zameno za  ukinitev mednarodnih sankcij odpovedal najbolj spornim delom svojega jedrskega programa.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. FOTO: REUTERS/Evgenia Novozhenina
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. FOTO: REUTERS/Evgenia Novozhenina


Na četrto obletnico sklenitve dogovora so francoska, britanska in nemška vlada v skupnem pozivu posvarile pred nevarnostjo njegovega propada, Iran pa pozvale naj še najprej spoštuje svoje zaveze. Trojica evropskih držav, ki so skupaj z ZDA, Kitajsko in Rusijo leta 2015 dosegle zgodovinski dogovor uradno še vedno verjame, da je dogovor mogoče rešiti. Države so včeraj vse vpletene strani opozorile, naj si vzamejo čas za premislek o posledicah svojih dejanj. »Verjamejo, da je prišel čas za odgovorno ravnanje in za iskanje načinov, kako preprečiti naraščanje trenj,« so Pariz, London in Berlin opozorili v skupni izjavi.

Vprašanje Irana zaznamuje tudi današnje srečanje zunanjih ministrov EU v Bruslju, kjer vodje diplomacij evropskih držav razpravljajo o njegovi usodi.

»Imamo majhno okno priložnosti za rešitev dogovora, ki pa se zapira,« je pred začetkom zasedanja poudaril vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt

Komentarji: