Iranski jedrski dogovor poka po šivih

Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo so zaradi iranskih kršitev dogovora sprožili mehanizem za reševanje sporov.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron med oktobrskim vrhom EU v Bruslju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron med oktobrskim vrhom EU v Bruslju. FOTO: Reuters

Francoska, nemška in britanska vlada so se v odzivu na iranske kršitve pet let starega jedrskega dogovora, s katerim se je Iran odpovedal večini svojega spornega jedrskega programa, odločile, da sprožijo v dogovor vgrajeni mehanizem za reševanje sporov in s tem poskušajo prepričati Teheran, da znova začne spoštovati svoje pogodbene obveznosti.

Islamska republika je prejšnji teden, v odzivu na smrt generala Kasima Sulejmanija, ki je umrl v ameriškem bombnem napadu, odpravila še vse preostale veljavne omejitve na proizvodnjo obogatenega urana, s čimer je kršila eno od ključnih zavez dogovora, v katerega je Iran leta 2015 privolil v zameno za odpravo gospodarskih sankcij.

Kljub pozivom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj tako kot ZDA odstopijo od dogovora, Pariz, Berlin in London verjamejo, da je sporazum vsaj v nekakšni obliki še vedno možno rešiti.

Preberite še:

Komentarji: