Iz antične Petre evakuirali okrog 3700 turistov (FOTO in VIDEO)

Do nadaljnjega so odpovedani vsi turistični izleti do arheoloških najdišč tega starodavnega mesta, ki sodi v Unescovo svetovno dediščino.
Fotografija: Iz Petre so evakuirali skoraj 4000 turistov. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Iz Petre so evakuirali skoraj 4000 turistov. FOTO: Afp

Jordanijo so prizadele katastrofalne poplave, v katerih je umrlo že najmanj 11 ljudi, med njimi tudi otrok. Oblasti so morale iz antičnega mesta Petra evakuirati okrog 3700 turistov, ki so pred vodo zbežali na višje ležeče predele. Ogromno ljudi še pogrešajo, tako da bo število žrtev najverjetneje še naraslo. 

Predstavnica oblasti Jumana Ghuneimat je dejala, da so v regiji Madaba včeraj odkrili novo truplo. Več tisoč obiskovalcev Petre pa se je v petek na srečo rešilo na višje ležeče predele, voda je bila ponekod visoka do štiri metre. Reševalci so jih uspeli prepeljati na varno. 

Mesto je dostopno skozi dober kilometer dolgo sotesko, ki jo je zdaj zalila voda, in ki obiskovalce vodi do znamenite »rdečkaste Zakladnice«, grobnice nabatejskega kralja. 

Ljudje še vedno iščejo preživele. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Ljudje še vedno iščejo preživele. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
 

Oblasti so sporočile še, da bodo do nadaljnjega odpovedani vsi turistični izleti do arheoloških najdišč tega starodavnega mesta, ki sodi v Unescovo svetovno dediščino. Vsako leto ga obišče več sto tisoč turistov.

Na območju mesta Aqaba od Rdečem morju so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti. BBC poroča, da poteka reševalna akcija za peterico, ki jo je v Madabi v avtomobilu odnesla visoka voda. 



Zaprta je glavna cestna povezava med prestolnico Aman in jugom države, prav tako tudi številne fakultete in šole. Oblasti so mošeje in šolska poslopja danes odprle, da bi v njih civilisti, ki so jih poplave najhuje prizadele, lahko poiskali zatočišča. 

Visoka voda je odnašala vse pred seboj. FOTO: Afp
Visoka voda je odnašala vse pred seboj. FOTO: Afp


Jordanci še niso pozabili tragične nesreče avtobusa, v kateri je pred dvema tednoma umrlo 21 ljudi, večinoma otrok na šolskem izletu. Med vožnjo je vozilo nenadoma odnesla visoka voda. Gre za eno najhujših nesreč, ki so prizadele Jordanijo. 

Tragedija je takrat odnesla ministra za šolstvo in ministra za turizem, ki sta morala odstopiti, potem ko so številni politiki in druge javne osebnosti kritizirali prepočasno reševanje. Ekipe naj bi bile namreč ob poplavah popolnoma nepripravljene.

Umrlo je že več kot 10 ljudi. FOTO: Afp
Umrlo je že več kot 10 ljudi. FOTO: Afp

Komentarji: