Izteka se obdobje izvzetja EU iz ameriških carin na jeklo

Oblasti po svetu nestrpno čakajo nadaljnje odločitve Washingtona. Iz ZDA so sporočili, da izjem ne bodo podaljšali za vse.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija. FOTO: AP/Pablo Martinez Monsivais
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija. FOTO: AP/Pablo Martinez Monsivais

Bruselj - V torek se bo iztekel rok, v katerem so EU in nekatere druge države izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij. Oblasti po svetu tako nestrpno čakajo nadaljnje odločitve Washingtona. Iz ZDA so sporočili, da izjem ne bodo podaljšali za vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odprto ostaja vprašanje, ali bo EU po 1. maju še naprej izjema pri vprašanju višjih carin na jeklo in aluminij pri uvozu v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme za EU, Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

V pogovoru, ki ga je v nedeljo objavil Bloomberg, je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross napovedal, da bodo le za nekatere od teh držav izjeme tudi podaljšali. Med tistimi, ki lahko pričakujejo odpustek, je Južna Koreja, ki je že pristala na popravke prostotrgovinskega sporazuma z Washingtonom.

Trump je prejšnji teden v Beli hiši gostil tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemško kanclerko Angelo Merkel, a odločitve o carinah za izvoz iz EU takrat ni sporočil. Gospodarski svetovalec predsednika ZDA Larry Kudlow je prejšnji teden dejal, da se lahko EU uvedbi novih carin izogni le s tem, da v pogajanjih ponudi ugodnosti za ameriško stran.

Ameriški predsednik je od nastopa svojega mandata v luči politike Najprej Amerika med drugim umaknil ZDA iz čezpacifiškega trgovinskega sporazuma TPP ter začel formalna pogajanja o spremembah severnoameriškega dogovora Nafta.

V Evropski komisiji so danes v odzivu na številna vprašanja v povezavi z ameriškimi carinami poudarili, da so »potrpežljivi in pripravljeni«. »Dan dela bo za nas res poln dela,« je še pripomnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Komisarka za trgovino Cecilia Malmström ima predviden telefonski pogovor z Rossom, je potrdil govorec, o podrobnostih pa ni želel govoriti, saj da ne bodo komentirali vsakega koraka in da so stiki stalni.

Preden je Trump marca potrdil odločitev o izvzetju EU iz carin do 1. maja, je ves evropski vrh ure in ure čakal na potrditev iz Washingtona. V Bruslju po neuradnih komentarjih ne izključujejo ponovitve tega scenarija, torej da bo vprašanje odprto in razplet nejasen do konca.

Komentarji: