Japonski cesar za prestolonaslednika razglasil brata Fumihita

Leto in pol po prevzemu položaja je 60-letni cesar Naruhito za prvega naslednika določil 54-letnega brata, ker sam nima moških potomcev.
Fotografija: »Resno jemljem odgovornost kronskega princa in izpolnjeval bom svoje obveznosti,« je ob prevzemu naslova dejal Fumihito, ki nosi tudi naziv princ Akishino. FOTO: Carl Court via Reuters
Odpri galerijo
»Resno jemljem odgovornost kronskega princa in izpolnjeval bom svoje obveznosti,« je ob prevzemu naslova dejal Fumihito, ki nosi tudi naziv princ Akishino. FOTO: Carl Court via Reuters

Japonski cesar Naruhito je danes za prestolonaslednika uradno razglasil svojega mlajšega brata Fumihita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leto in pol po prevzemu položaja je 60-letni cesar Naruhito na posebni slovesnosti za prvega naslednika prestola krizantem določil 54-letnega brata, ker sam nima moških potomcev.

image_alt
Novi japonski cesar Naruhito zasedel prestol krizantem


»Resno jemljem odgovornost kronskega princa in izpolnjeval bom svoje obveznosti,« je ob prevzemu naslova dejal Fumihito, ki nosi tudi naziv princ Akishino. Slovesnost je bila načrtovana že v aprilu, a so jo morali preložiti zaradi pandemije. Večina udeležencev današnjega dogodka je nosila masko.

Japonski cesarski par sicer ima 18-letno edinko, princeso Aiko, ki pa v skladu z japonsko zakonodajo ne more zasesti prestola. Ta položaj je namreč namenjen le moškim. Prestolonaslednik Fumihito ima tri otroke, dve hčerki in 14-letnega sina.

Naruhito je postal cesar aprila lani, potem ko je po 30 letih na položaju odstopil njegov oče Akihito.

Preberite še:

Komentarji: