Je ponovna okužba s koronavirusom težja?

Ponovne okužbe z novim koronavirusom so redke. Podoben imunološki odziv so dokumentirali tudi pri tropski bolezni mrzlica denga.
Fotografija: Ponovna okužba bi lahko imela pomembne posledice za naše razumevanje imunosti proti covidu-19. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Odpri galerijo
Ponovna okužba bi lahko imela pomembne posledice za naše razumevanje imunosti proti covidu-19. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Po poročanju britanskega BBC-ja in pričevanju zdravnikov je bila pri Američanu, ki je za boleznijo Covid-19 zbolel dvakrat, druga okužba veliko bolj nevarna. 25-letnik je potreboval bolnišnično zdravljenje, potem ko pljuča v telo niso mogla dobiti dovolj kisika.

Ponovne okužbe z novim koronavirusom so redke. Študija o nalezljivih boleznih, opisana v britanski medicinski reviji The Lancet, postavlja vprašanja koliko imunosti je mogoče razviti na novi koronavirus. Moški iz Nevade, ki je medtem sicer ozdravel, ni imel zdravstvenih težav, kakršnihkoli pridruženih bolezni ali imunskih obolenj, zaradi katerih bi bil lahko še bolj izpostavljen Covidu-19.

Znanstveniki so mnenja, da je bolnik dvakrat zbolel za novim koronavirusom, namesto da bi prva okužba mirovala in se nato vrnila nazaj. Primerjava genetskih kod virusa, odvzetih med vsakim pojavom simptomov, je pokazala, da so bili časovno preveč oddaljeni, da bi jih lahko povzročila ista okužba.


 
»Naše ugotovitve kažejo, da prejšnja okužba morda ne bo nujno zaščitila pred naslednjo okužbo,« je povedal dr. Mark Pandori z univerze v Nevadi. »Možnost ponovne okužbe bi lahko imela pomembne posledice za naše razumevanje imunosti na Covid-19.« Poudaril je še, da bi morali tudi ljudje, ki so ozdraveli, še naprej vzdrževati socialno distanco in upoštevati higienska navodila (nošenje maske in umivanje ter razkuževanje rok).

Doslej so predpostavljali, da naj bi bilo drugo obolenje za novim koronavirusom bolj blago, saj naj bi se organizem pri prvi okužbi priučil, kako se boriti z virusom. Še vedno ni jasno, zakaj je bolnik iz Nevade drugič težje zbolel. Ena od možnosti bi lahko bila, da je bil izpostavljen večjemu začetnemu odmerku virusa. Možno je tudi, da je začetni imunski odziv poslabšal drugo okužbo. Podobno so dokumentirali tudi pri boleznih, kot je npr. tropska bolezen denga mrzlica, kjer protitelesa, nastala kot odgovor na en sev virusa denge, povzročajo težave, če jih okuži drug sev.

image_alt
Upanje v genih


Znanstveniki se še vedno spopadajo s številnimi vprašanji o imunosti na novi koronavirus. Od tega, ali vsi postanejo imuni na koronavirus, ki ga prebolijo; kaj je s tistimi, ki imajo blage simptome; do tega, koliko časa traja odpornost, ali je ta je bolj kratkotrajne narave. To so vprašanja, ki so pomembna za razumevanje, kako bo virus dolgoročno vplival na nas in ima lahko posledice na razvoj cepiva in čredno imunost (posredno zaščito pred nalezljivimi boleznimi, ki nastane, kadar je velik delež prebivalstva imun proti okužbi, bodisi zaradi že prebolele okužbe ali pa zaradi cepljenja, s tem pa so pred okužbo zaščiteni tudi neimuni posamezniki).

Zaenkrat se zdi, da je ponovna okužba redka, od več kot 37 milijonov potrjenih primerov koronavirusa, so poročali o le nekaj primerih. Poročila iz Hongkonga, Belgije in Nizozemske pravijo, da druge okužbe niso bila nič bolj resne kot prve. Po poročanju britanskega BBC-ja naj bi bil en primer iz Ekvadorja podoben ameriškemu, ki je bil težji od prve okužbe, a ni potreboval bolnišničnega zdravljenja. Še vedno pa gre za začetno fazo epidemije in zgodovina drugih vrst koronavirusa priča, da naj zaščita upadla. Morda bomo v obdobju, ko se svet sooča z drugim valom koronavirusa, dobili bolj jasne odgovore, še piše BBC.

Komentarji: