Jeffrey Epstein storil samomor

Primer je medijsko veliko širši kot le primer bogataša, ki si lahko privošči mladoletnice za denar. Njegova prijatelja tudi Bill Clinton in Donald Trump.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Bogat finančnik Jeffrey Epstein je storil samomor v zaporu, poročajo ameriški mediji, med drugim tudi ABC News.

Spomnimo: Epsteina so obtožili nagovarjanja mladoletnic k prostituciji. Aretirali so ga 6. julija letos. Star je bil 66 let, na sodišču pa se je izrekel za nedolžnega.



Epstein je sicer skušal narediti samomor že konec julija. Takrat so pri njem na vratu opazili sledove, ki naj bi kazale na poskus samomora.

Primer je medijsko veliko širši kot le primer bogataša, ki si lahko privošči mladoletnice za denar. Med njegove prijatelje so se nekoč šteli nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, britanski princ Andrew in tudi sedanji predsednik ZDA Donald Trump. Ta je leta 2002 dejal, da pozna Jeffa 15 let in je imeniten fant.

Epstein ni priznaval krivde, a so v okrog sedemdeset milijonov dolarjev vredni manhattanski mestni vili našli številne fotografije golih deklic, leta 2008 na Floridi obsojeni pedofil pa je osumljen spolnih zlorab tudi v svojih drugih luksuznih bivališčih, med njimi na floridskem posestvu in karibskem otoku.

Epsteinov karibski otok. FOTO: Marco Bello/Reuters
Epsteinov karibski otok. FOTO: Marco Bello/Reuters


Leta 2008 na Floridi že obsojenega pedofila je čakal nov, še veliko večji proces v New Yorku, potem ko je moral zaradi zelo omejene prve obtožnice proti njemu odstopiti dosedanji minister za delo Alexander Acosta, prej državni tožilec v Miamiju. V sedanjem procesu so nameravali upoštevati tudi pričanja iz poravnanih zasebnih tožb in v javnost je že pricurljalo nekaj grozljivih podatkov o spolnem izkoriščanju mladoletnic.

Po teh informacijah ni šlo le za potešitev sprevrženih spolnih potreb newyorškega pedofila z zvezami v vrhovih politike in gospodarstva, ampak naj bi Epstein skupaj s prijateljico Ghislaine Maxwell, hčerko pokojnega medijskega mogotca Roberta Maxwella, svoj žrtve silil v prostitucijo. Ena osrednjih tožnic Virginia Roberts Giuffre je siljenja v spolne odnose med drugim obtožila nekdanjega guvernerja Nove Mehike Billa Richardsona in nekdanjega senatorja Georgea Mitchella.

Epsteinova prijateljica Ghislaine Maxwell FOTO: Getty Images
Epsteinova prijateljica Ghislaine Maxwell FOTO: Getty Images


Zadnja dva sta bila demokratska politika na zelo visokih položajih, med njenimi strankami pa naj ne bi bilo demokratskega predsednika Billa Clintona, ki je bil pogost na Epsteinovem letalu z pomenljivim vzdevkom »Lolita ekspres«. Danes 33-letna mati treh otrok ni obtoževala niti sedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa - pa čeprav je kot šestnajstletnica prav na njegovem posestvu Mar-a-Lago opravljala počitniško prakso, ko jo je zasledil Trumpov sosed Epstein. Ta je njo in kot kaže številne druge mladoletnice spolno izkoriščal tudi v svoji newyorški mestni vili, posestvu v Novi Mehiki in karibskem otoku.

Richardson in Mitchell sta že zavrnila obtožbe in res jih bo moralo tožilstvo šele dokazati, še bolj vroče pa je najbrž britanskemu princu Andrewu, ki ne more zanikati fotografij z Virginio Roberts. Najljubšega sina britanske kraljice Elizabete II. spolnega nadlegovanja v Epsteinovi newyorški vili obtožuje vsaj še ena »spolna sužnja« newyorškega finančnika, pa čeprav je princ Andrew vedno zanikal takšne povezave z mladoletnico ali mladoletnicami, prav tako Buckinghamska palača.
Princ Andrew na desnici kraljice Elizabete II. FOTO: Daniel Leal-olivas/Afp
Princ Andrew na desnici kraljice Elizabete II. FOTO: Daniel Leal-olivas/Afp


Princ Andrew se je na škotskem gradu Balmoral pravkar pridružil svoji kraljevski materi, posebej pa je pripotovala nekdanja soproga Sarah Ferguson in britanski  mediji že ugibajo o morebitni ponovni poroki – ali pa o dimni zavesi. Z Epsteinom se je dobro poznala tudi razvpita Fergie, posojal ji je celo denar, in vojvodinja yorška se je zaradi tega že opravičila javnosti.

Odnose s pokojnim pedofilom na veliki nogi bodo morali opravičevati tudi mnogi drugi iz politične in finančne elite ZDA in sveta, med njimi ameriški finančnik Glenn Dubin ter njegova soproga Eva Andersson-Dubin, nekoč Epsteinovo dekle in še pred tem miss Švedske.  Med dokumenti s prejšnjih tožb je pričevanje njunega hišnika, ki je tolažil močno pretreseno petnajstletno švedsko deklico po njenem bivanju na prej omenjenem karibskem otoku.

Ameriška javnost se čudi tudi nad nekdanjimi stiki Jeffreya Epsteina z milijarderjem Lesliejem Wexnerjem, med drugim lastnikom podjetja za luksuzno spodnje perilo Victoria's Secret. Čeprav brez primerne izobrazbe in z dvomljivim delovanjem na Wall Streetu je bil Epstein celo desetletje osebni finančnik danes 81-letnega poslovneža, stike naj bi pretrgala šele po floridskem procesu. Wexner zdaj pravi, da si je Epstein prisvojil veliko njegovega denarja, opazovalci pa se čudijo, kako da tega ni opazil že prej. Wexnerju je nekoč pripadala tudi Epsteinova luksuzna newyorška hiša, v kateri so preiskovalci našli številne fotografije golih mladoletnic.
Zadnje skice s procesa proti Epsteinu. FOTO:Jane Rosenburg/Reuters
Zadnje skice s procesa proti Epsteinu. FOTO:Jane Rosenburg/Reuters


Vse te povezave bodo še naprej vzbujale veliko pozornosti, ameriška zvezna policija pa hoče najprej preiskati okoliščine Epsteinove smrti. Kot poročajo iz newyorškega zapora na spodnjem Manhattnu, so 66-letnega obsojenega pedofila malo pred sedmo uro zjutraj po vzhodnoameriškem času našli obešenega v njegovi celici, v bližnji bolnišnici, kamor so ga prepeljali, pa so ga razglasili za mrtvega. Komaj pred dvema tednoma so ga našli nezavestnega na tleh njegove celice, a se je po zdravniški obravnavi vrnil v zapor.

 

Komentarji: