Jeremy Hunt želi, da 5000 Slovencev ostane na Otoku

Slovenija in Združeno kraljestvo bosta garantirala pravice svojih državljanov v primeru brexita brez dogovora.
Fotografija: Britanski zunanji minister Jeremy Hunt se je v Sloveniji ustavil med širšo evropsko turnejo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Britanski zunanji minister Jeremy Hunt se je v Sloveniji ustavil med širšo evropsko turnejo. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenski zunanji minister Miro Cerar in britanski zunanji minister Jeremy Hunt sta se na skupni novinarski konferenci strinjala o tem, da morata Slovenija in Združeno kraljestvo preprečiti poslabšanje pravic njunih državljanov v primeru neurejenega brexita.

»Obe državi morata narediti vse, da se status in pravice naših državljanov, Slovencev v Združenem kraljestvu in britanskih državljanov v Sloveniji, ne bodo poslabšali,« je po pogovorih z britanskim gostom poudaril Miro Cerar. »Naši državljani morajo tudi v prihodnje uživati enake pravice in statuse kot doslej in zato bomo storili vse, da na osnovi recipročnosti zagotovimo, da bo tako tudi bilo.«

Po Cerarjevih besedah pristojna ministrstva v Sloveniji pod koordinacijo ministrstva za zunanje zadeve že več tednov pripravljajo nekatere zakonodajne rešitve za zagotovitev pravic britanskih in slovenskih državljanov. Te vključujejo spremembe na področju socialnih pravic in socialnega varstva ter na področju državljanstva.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je med kratkim postankom v Ljubljani poudaril družbeni doprinos skoraj 5000 slovenskih državljanov, ki živijo in delajo na Otoku. »Želimo si, da ostanejo, hvaležni smo jim za vse, kar so prispevali k življenju naše države.« Hunt je izrazil zadovoljstvo, da sta se državi na podlagi recipročnosti dogovorili o tem, da bodo britanski in slovenski državljani lahko svoje življenje nadaljevali s podobnimi pravicami, kot jih uživajo sedaj, tudi v primeru vse bolj verjetnega britanskega izstopa iz EU brez dogovora.

Kljub negotovosti glede pogajanj o brexitu je po Huntovih besedah prav, da lahko državljani ostanejo, kjer so, in prispevajo k razvoju njihovih gostujočih držav.
 

Pred pogajalci težka pot

 
Čeprav je do brexita še 36 dni, pogajanja med Londonom in Brusljem ostajajo efektivno blokirana. Minister Hunt je priznal, da je pred pogajalci težka pot, a hkrati poudaril, da britanska vlada ima načrt, kako rešiti novembra sklenjeni ločitveni sporazum in prepričati britanski parlament, da ga do predvidenega datuma izstopa tudi potrdi.

Jeremy Hunt in Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik
Jeremy Hunt in Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik


Britanski parlament je sporazum prejšnji mesec zavrnil s prepričljivo večino, predvsem zaradi zadržkov, povezanih s spornim irskim varovalom, namen katerega je preprečiti nastanek fizične meje med republiko Irsko in Severno Irsko. Hunt je pojasnil, da bo morala konservativna vlada Therese May parlamentu v prihodnjih tednih dokazati, da pravno zavezujoče spremembe, ki jih predlaga v pogajanjih z Brusljem, odpravljajo nevarnost, da bi Združeno kraljestvo za nedoločen čas ostalo »ujeto« v carinski uniji z EU. Pri tem je poudaril, da London ostaja v celoti zavezan severnoirskemu mirovnemu procesu in velikemu napredku, ki je bil dosežen po letu 1998.

»Verjamemo, da lahko dosežemo dogovor, ki bo užival zadostno večino v britanskem parlamentu in umaknil senco dvoma, ki trenutno visi nad brexitom,« je povedal Hunt.  

Minister Cerar je izrazil željo Slovenije, da bi Združeno kraljestvo iz EU izstopilo na urejen način in poudaril, da bi bili v nasprotnem poraženi obe strani. Brexit brez dogovora bi po njegovih besedah imel negativne učinke tudi za evropsko gospodarstvo in za evropski bruto domači proizvod. Te bi v omejeni meri čutili tudi v Sloveniji.

Britanskega zunanjega ministra je med njegovim obiskom v Sloveniji sprejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Komentarji: