Kavanaugh vse bližje Vrhovnemu sodišču

Po dolgi negotovosti je republikanska senatorka Susan Collins sporočila, da podpira spornega kandidata
Fotografija: Kandidat za ameriškega vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je ob čustveni razpravi korak bližje k potrditvi v senatu. FOTO: Andrew Harnik/Pool New Reuters
Odpri galerijo
Kandidat za ameriškega vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je ob čustveni razpravi korak bližje k potrditvi v senatu. FOTO: Andrew Harnik/Pool New Reuters

Ameriški senatorji so danes opravili formalno glasovanje, s katerim so uradno končali razpravo o potrditvi Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika. A šele po nekaj dodatnih urah negotovosti v že tako pregretem ozračju, je nastop republikanke Susan Collins razpršil oblak negotovosti, ki je pred glasovanjem o potrditvi visel nad kandidatom.

Collinsova je najprej podprla zaključek razprave o kandidatu, nato pa dramo podaljšala za nekaj ur, saj je poudarila, da to ni njena končna odločitev. Ko je naposled stopila za govornico, so jo prekinili  vzkliki in pozivi protestnic v dvorani, naj ne podpre Kavanaugha. Toda, že takoj po začetku govora je vse kazalo, da bo sodnik dobil njen glas. V kar 45 minut dolgi obrazložitvi, je Collinsova branila njegovo delo v preteklosti ter poskušala prepričati dvomljivce, da Kavanaugh nima skrajnih stališč. 

Največja ovira pri njegovem imenovanju so sicer obtožbe o spolnem napadu. Collinsova pa je jasno poudarila, da zanje ni tako neizpodbitnih dokazov, da bi lahko iztirili Kavanaughovo kandidaturo. Zato ga bo podprla, kar pomeni, da bo Brett Kavanaugh skoraj zagotovo novi član vrhovnega sodišča. Še posebej, ker je takoj po govoru Collinsove svoj glas podpore razkril tudi demokrat Joe Manchin. Ta je bil uganka, saj ga čez tri tedne čakajo volitve v izjemno konservativni Zahodni Virginiji, kjer je Donald Trump zmagal z več kot 40 odstotki razlike. Tako je od senatorjev, ki so v svoji odločitvi nihali, le republikanka Lisa Murkowski izbrala glasovnico proti.

Vsi omenjeni senatorji so bili v zadnjih dneh deležni silovitih pritiskov z vseh strani. Nekaj časa je bila v zraku tudi odločitev republikanca Jeffa Flaka, ki je kot član pravosodnega odbora v zadnjem hipu od kolegov na desnici izsilil, da za teden dni odložijo končno glasovanje, v tem času pa zvezna policija FBI še enkrat preverila Kavanaugha. Danes pa je ne samo glasoval za končanje razprave, ampak dal vedeti, da bo ob glasovanju o potrditvi, ki bi bilolahko že jutri, tudi podprl sodnika.

 

Sporen izbor


Sodnik Kavanaugh vse od svojega imenovanja sproža razburjenje med demokrati in liberalnim delom ZDA, saj je ne samo izjemno konservativen, pač pa je tesno sodeloval na strani republikancev v najbolj razgretih ideoloških spopadih, od preiskave proti demokratskemu predsedniku Billu Clintonu do najbolj spornih politik v vladi republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega. Jeza pa je na obeh straneh dosegla povsem novo raven, ko so zelo pozno v procesu potrjevanja na dan prišle obtožbe, da naj bi kot najstnik močno opit spolno napadel vrstnico. Na desnici so obtožbe spremenili v trditev, da gre za umazano uničevanje njegove kredibilnosti, kljub precej verodostojnem pričanju domnevne žrtve dr. Christine Blasey Ford.

Tudi republikanci so pričanje dr. Christine Blasey Ford v senatu označili za verodostojno, a verjamejo sodniku, da on ni bil napadalec. FOTO: Andrew Harnik/Pool Reuters
Tudi republikanci so pričanje dr. Christine Blasey Ford v senatu označili za verodostojno, a verjamejo sodniku, da on ni bil napadalec. FOTO: Andrew Harnik/Pool Reuters
Minuli teden je zvezna policija FBI opravila kratko preiskavo obtožb (poleg Blasey Fordove ga spolnega nadlegovanja v mladosti obtožuje tudi Deborah Ramirez, Kavanaugh je vse odločno zavrnil). Njihovo poročilo je skrito v trezorju senata, odzivi demokratov, ki so ga videli, pa kažejo, da ni potrdilo obtožb. Medtem ko v demokratskem taboru pravijo, da zvezna policija ni zaslišala več deset prič, republikanci poudarjajo, da velja načelo nedolžnosti pred obsodbo in da ni niti najmanjšega dokaza, ki bi potrdil trditve obeh domnevnih žrtev.

Precej vprašanj o značaju Kavanaugha je sprožil njegov oster in izjemno čustven odziv na zaslišanju, ko je vpil o demokratski zaroti, maščevanju družine Clinton in rezko napadal demokratske senatorje. Zaradi tega je tudi upokojeni vrhovni sodnik John Paul Stevens, ki ga je imenoval republikanski predsednik, ubral zelo neobičajno pot in javno opozoril, da to ni primerno obnašanje za bodočega vrhovnega sodnika ter da bi morali senatorji to upoštevat pri svoji odločitvi.

Nenavadna je tudi odločitev konservativnega Wall Street Journal, da je lahko Kavanaugh danes prek mnenjskih strani časnika še enkrat nagovoril senatorje in jih skušal prepričati o svoji trezni sodniški presoji. »Vem, da je bil moj odziv zelo oster in da sem izrekel nekaj stvari, ki jih ne bi smel. Upam, da vsi razumete, da sem bil (v senatu) kot sin, mož in oče,« je Kavanaugh opravičil svojo »jezo nad krivičnimi obtožbami«.

 

Podpihovanje jeze


Desnica jezne proteste liberalnih Američanov, ki nasprotujejo potrditvi Kavanaugha za vrhovnega sodnika, uporablja za razgrevanje svoje volilne baze pred kongresnimi volitvami. FOTO: Jose Luis Magana/AFP
Desnica jezne proteste liberalnih Američanov, ki nasprotujejo potrditvi Kavanaugha za vrhovnega sodnika, uporablja za razgrevanje svoje volilne baze pred kongresnimi volitvami. FOTO: Jose Luis Magana/AFP
Mesec dni pred kongresnimi volitvami je vse bolj dramatično potrjevanje vrhovnega sodnika postala osrednja tema predvolilnega boja. Republikanci so se soočali z odporom liberalnega dela ZDA proti Trumpu in pasivnostjo konservativne volilne baze, zato jim je po anketah sodeč grozil hud poraz. Toda oster odziv levice na Kavanaugha je razgrel konservativne volivce, vrh stranke pa razpihuje njihova čustva z nenehnim opozarjanjem kaj čaka državo, če demokrati prevzamejo večino v katerem od obeh domov kongresa. Zagotovilo, da bo izbral konservativne vrhovne sodnike, je bila tudi glavna popotnica Trumpa na predsedniških volitvah, s katero je prepričal desnico, da mu je stala ob strani.

Po besedah republikanskega svetovalca Whita Ayresa je razpor okoli Kavanaugha močno povečal energijo republikanskih volivcev, ki se vse bolj približuje energiji demokratskih, »ta pa je že sedaj segla prek vseh meja«. Skupaj s cvetočim gospodarstvom (nezaposlenost v ZDA je včeraj padla na najnižjo raven po 1969) bi  po najboljšem razpletu za ameriško desnico ta dobila dolgoletno prevlado konservativnega krila na vrhovnem sodišču in povrh še obranila večino v obeh domovih kongresa. Da pričakovana potrditev Kavanaugha ne bi sprožila občutka zmagoslavja in razelektrila volilne energije, na desnici skušajo ohraniti občutek, da jih jeza liberalne Amerike vse bolj ogroža. Tako je predsednik danes prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da so protestnice »profesionalke«, ki jih »plačujejo Soros in drugi«.

Preberite še: