Nobel v roke Svetovnemu programu za hrano

V Oslu so razglasili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir.
Fotografija: Kip Alfreda Nobela pred norveškim Nobelovim inštitutom v Oslu.  FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kip Alfreda Nobela pred norveškim Nobelovim inštitutom v Oslu.  FOTO: Reuters

Stoprvi dobitnik Nobelove nagrade za mir je Svetovni program za hrano (WFP), organizacija, ustanovljena leta 1961, ki deluje pod okriljem Združenih narodov (OZN).

Nagrado si je prislužila za napore »v boju proti lakoti, njen prispevek k izboljšanju pogojev za mir na konfliktnih območjih in za preprečevanje uporabe lakote kot orožja vojne«, so v obrazložitvi pojasnili predstavniki norveškega odbora za podelitev Nobelove nagrade za mir.



Predsedujoča norveškemu odboru Berit Reiss-Andersen je poudarila, da je pandemija novega koronavirusa prispevala k znatnemu povečanju števila lačnih ljudi po svetu, Svetovni program za hrano pa je v teh okoliščinah »pokazal občudovanja vredno zmožnost za okrepitev svojih naporov«.

Predstavniki Svetovnega programa za hrano so se prek twitterja zahvalili za nagrado in zapisali, da je ta pomemben opomnik za svet, da sta mir in odsotnost lakote neposredno povezana.

Svetovni program za hrano (WFP) na leto oskrbi 90 milijonov ljudi. FOTO: James Akena/Reuters
Svetovni program za hrano (WFP) na leto oskrbi 90 milijonov ljudi. FOTO: James Akena/Reuters


Lani je nagrado prejel etiopski premier Abij Ahmed zaradi mirovnega sporazuma, ki ga je po vzponu na oblast dosegel s sosednjo Eritrejo. 

Med favoriti za letošnjo nagrado so se sicer največkrat omenjali Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je odigrala pomembno, a za mnoge tudi kontroverzno vlogo v pandemiji novega koronavirusa, mlada podnebna aktivistka Greta Thunberg, pa tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern, mednarodne organizacije za zaščito svobode medijev ter pred kratkim zastrupljeni ruski opozicijski politik Aleksej Navalni.

image_alt
»To je nagrada za Afriko, za Etiopijo«


Posnetek razglasitve dobitnika si lahko ogledate na spodnji povezavi.


 

Komentarji: