Ukrajinske enote naj bi se umikale iz Severodonecka

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 101. dan vojne.
Fotografija: V Severnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi tuji borci. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters
Odpri galerijo
V Severnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi tuji borci. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters

19.30 Ukrajinske enote naj bi se umikale iz Severodonecka

Ukrajinske oborožene sile so v srditi bitki za mesto Severodoneck v vzhodni regiji Lugansk utrpele »kritične izgube,« v nekaterih enotah kar 90-odstotne, in so se začele umikati iz tega mesta v smeri Lisičanska, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajina vztraja, da se ruskim silam v mestu še naprej silovito upira.

Iz zapisa ministrstva ni razvidno, koliko ukrajinskih enot se dejansko umika, je pa jasno, da del enot še ostaja v Severodonecku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lisičansk se sicer nahaja blizu Severodonecka, le da drugem bregu reke Siverski Donec. »Ukrajinske oblasti so spoznale, da se je nemogoče še naprej upirati in vztrajati v industrijski coni Severodonecka, zato so kombinirani taktični enoti odredile, da v tovarni Azot minira tanke, ki vsebujejo nitrat in dušikovo kislino,« je sicer še sporočilo rusko ministrstvo. Na ta način naj bi Ukrajinci skušali kontaminirati območje in tako zavreti rusko vojaško operacijo.

Ruske sile naj bi sicer skušale obkoliti ukrajinske borce v Severodonecku in jim onemogočiti oskrbo od zunaj ter jih tako izčrpati. Območje Severodonecka in Lisičanskega je sicer še zadnje v regiji Lugansk, ki ostaja v rokah ukrajinskih sil. Rusija bi z njim dobila de facto nadzor nad celotno regijo.

Ukrajinska vojska je davi sporočila, da je Rusija na območje Severodonecka, kjer so boji trenutno najsrditejši, vpoklicala nove rezerve, prav tako tam ne pojenja silovito topniško obstreljevanje. Kljub temu naj bi ukrajinskim borcem med drugim uspelo odbiti ruske napade na predmestje Ustinovka in poskus kopenske ofenzive na bližnji kraj Bahmut. Iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so danes sporočili, da se ulični spopadi v Severodonecku nadaljujejo in da so v teku napadi v industrijskem delu mesta.

V Severnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi tuji borci. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters
V Severnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi tuji borci. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters

17.00 V Donecku med spopadom uničen slovit samostan

Med spopadi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je ogenj 30. maja opustošil slovit lesen samostan Svjatohirsk Lavra, ki se nahaja nedaleč od frontne črte, na bregu reke Siverski Donec, severno od mesta Slovjansk. Ukrajinska in ruska stran za požar krivita druga drugo. Obenem naj bi bili sicer po trditvah Kijeva ubiti najmanj štirje menihi.

Da so ognjeni zublji uničili glavni del samostana, je na svoji spletni strani potrdila ukrajinska pravoslavna cerkev.  Sodeč po zapisih ukrajinskega ministra za kulturo Oleksandra Tkačenka na Facebooku naj bi bilo v samostanu poleg menihov in nun še okoli 300 beguncev, med njimi invalidi in starejši ter skoraj 60 otrok, celo novorojenčki. Tega ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja BBC.

Rusija je nasprotno odgovornost za požar pripisala ukrajinskim nacionalističnim silam. Te naj bi samostan zažgale ob umiku iz Svjatohirska, kar naj bi potrdili tudi lokalni prebivalci. 

13.45 Ruska vojska je v Odesi zadela kmetijski obrat

Iz ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa ob Črnem morju danes znova poročajo o ruskih napadih. Po navedbah lokalnih oblasti so ruske sile zadele kmetijski obrat, medtem ko je ruska stran sporočila, da je v bližini Odese sestrelila vojaško letalo, polno orožja, in uničila vojaški objekt. Razmere v Odesi so sicer pomembne tudi z vidika izvoza hrane.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so njihove sile v bližini mesta Odesa sestrelile vojaško transportno letalo, ki je dostavljalo orožje in strelivo ukrajinskim silam. Poleg tega so ruske sile v regiji Odese zadele oporišče 'tujih plačancev', poroča britanski BBC.

Ukrajinska stran je pred tem poročala o ruskem napadu z vodenimi izstrelki Ha-59 na kmetijski obrat oziroma kmetijsko podjetje na širšem območju Odese. Pri tem naj bi izbruhnil požar, vsaj dve osebi pa sta bili ranjeni.

Ukrajina je pripravljena vzpostaviti pogoje, potrebne za obnovo izvoza iz pristanišča Odesa, a zahteva zagotovila, da Rusija te trgovske poti ne bo izkoristila za napad na mesto Odesa. FOTO: Sergei Chuzavkov/AFP
Ukrajina je pripravljena vzpostaviti pogoje, potrebne za obnovo izvoza iz pristanišča Odesa, a zahteva zagotovila, da Rusija te trgovske poti ne bo izkoristila za napad na mesto Odesa. FOTO: Sergei Chuzavkov/AFP

Kot je na družbenem omrežju Telegram še zapisal predstavnik regionalnih oblasti Serhij Bračuk, več ruskih ladij z vodenimi izstrelki še naprej ostaja v Črnem morju, ruske sile pa naj bi tudi skušale okrepiti svoje oporišče na Kačjem otoku.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer v petek zvečer v odzivu na predloge ruskega voditelja Vladimirja Putina glede obnove izvoza žit in druge hrane iz ukrajinskih pristanišč opozoril prav na razmere v Odesi kot ključnem črnomorskem pristanišču.

Putin je v petek po srečanju s predsednikom Afriške unije Mackyjem Sallom namreč dejal, da je Ukrajina tista, ki bi morala odstraniti mine iz svojih črnomorskih pristanišč, saj naj bi jih tja nastavila ona, in ne Rusija, kot to trdijo v Kijevu in na Zahodu. Kot je dodal, ruska vojska tega ne bi izkoristila za napade, ampak bi omogočila varen prehod ladij s hrano skozi Črno morje.

9.40 Mirovna pogajanja z Moskvo mogoča, ko se bodo razmere na terenu spremenile

Vojna v Ukrajini bi lahko trajala še dva do šest mesecev, je v petek zvečer v intervjuju za neodvisni ruski spletni portal Meduza ocenil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ključna faktorja bosta po njegovem količina orožja, ki ga bodo imele na voljo ukrajinske sile, ter razpoloženje v Evropi, Ukrajini in Rusiji

Kot je še dodal, pa bodo mirovna pogajanja z Moskvo mogoča le, če se bodo razmere na terenu spremenile in Rusija ne bo imela več občutka, da lahko diktira pogoje. Kakršnekoli ozemeljske koncesije Rusiji vojne ne bodo končale, je posvaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nekatera ukrajinska mesta, kot sta Mariupolj in Severodoneck, kjer so ali še potekajo najsrditejši spopadi, dejansko ne obstajajo več, je dejal. Po njegovih besedah je Rusija v vojni doslej izgubila okoli 80.000 mož, tako pripadnikov redne vojske kot separatističnih sil na vzhodu Ukrajine ter plačancev iz skupine Wagner.

Po porazni prvi fazi invazije na Ukrajino, ko naj bi v spopadih padlo po tisoč ruskih borcev dnevno, so zdaj izgube na ruski in ukrajinski strani primerljive, je še priznal Podoljak.

Predsednik Volodimir Zelenski je nedavno izjavil, da ukrajinske izgube znašajo okoli 100 mrtvih in 500 ranjenih dnevno. Zelenski je sicer v svojem video nagovoru na 100. dan vojne znova zatrdil, da bo Ukrajina v vojni na koncu zmagala. Boj svoje domovine in sodržavljanov je strnil v treh besedah - mir, zmaga, Ukrajina.

Glavni pogajalec Kijeva z Moskvo David Arahamija je medtem v petek v televizijskem intervjuju poudaril, da se bo Ukrajina za pogajalsko mizo vrnila le, ko bo njen položaj na fronti in posledično na pogajanjih močnejši, poroča dpa. Položaj Ukrajine pa bo močnejši, ko bodo končno prejeli zadostne količine orožja, ki jim ga neprestano obljublja Zahod.

Preberite še:

Komentarji: