Kitajska zaradi obiskov iz ZDA uvedla sankcije proti tajvanskim politikom

Med temi temi politiki sta predstavnica Tajvana v ZDA Hsiao Bi-khim ter vodja skupine vladajoče stranke DPP v tajvanskem parlamentu Ker Chien-ming.
Fotografija: FOTO: Sam Yeh/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Sam Yeh/AFP

Kitajska je zaradi nedavnih obiskov ameriških politikov na Tajvanu uvedla sankcije proti sedmim tajvanskim politikom. Kot je danes poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, ti politiki in njihovi družinski člani ne smejo več potovati na celinsko Kitajsko, v Hongkong in Macao. Prepovedali so jim tudi poslovanje.

Med politiki, ki so jih prizadele sankcije, sta predstavnica Tajvana v ZDA Hsiao Bi-khim ter vodja skupine vladajoče stranke DPP v tajvanskem parlamentu Ker Chien-ming.

Po navedbah Pekinga, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so politiki, proti katerim so uvedli sankcije, separatisti, ki so sodelovali in načrtno povzročili napetosti v Tajvanski ožini.

Peking je sankcije uvedel, potem ko je tajvanska predsednica Tsai Ing-wen v ponedeljek sprejela pet poslancev ameriškega kongresa. Pred dvema tednoma je za napetosti v odnosih med Kitajsko in Tajvanom poskrbel obisk predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu.

Zaradi obiska Pelosijeve so se zaostrili odnosi med Washingtonom in Pekingom, ki ima Tajvan za del kitajskega ozemlja. Kitajska je v odgovor tako na obisk Pelosijeve kot na obisk delegacije kongresa v Tajvanski ožini izvedla tudi vojaške vaje.

Nancy Pelosi v Tajvanu. FOTO: Ann Wang/Reuters
Nancy Pelosi v Tajvanu. FOTO: Ann Wang/Reuters

Putin Washington obtožil podpihovanja konfliktov po svetu

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes ZDA obtožil, da si prizadevajo podaljšati konflikt v Ukrajini in da podpihujejo spore tudi drugod po svetu, med drugim z nedavnim obiskom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu.  »Razmere v Ukrajini kažejo, da si ZDA prizadevajo podaljšati ta konflikt. In popolnoma enako ravnajo v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, kjer podpihujejo možnost konfliktov,« je v govoru na otvoritveni slovesnosti varnostne konference v Moskvi prek video povezave dejal Putin, ki si od uvedbe zahodnih sankcij proti Rusiji prizadeva okrepiti vezi z afriškimi in azijskimi državami, zlasti s Kitajsko.

Ruski predsednik je glede nedavnega obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu dejal, da ta »ameriška pustolovščina ni le izlet posameznega neodgovornega politika, temveč del načrtne, zavestne strategije ZDA za destabilizacijo in povzročitev kaosa v regiji in svetu«.

Po Putinovi oceni je bil obisk Pelosijeve v Taipeiju »brezsramna demonstracija nespoštovanja suverenosti drugih držav«, kot tudi nespoštovanja obveznosti ZDA v mednarodni skupnosti, navaja AFP.

Preberite še: