Kolumbijska vlada in ELN se bosta pogajala na Kubi

Peti krog pogajanj med uradno Bogóto in gverilsko skupino ELN se bo začel ta teden na Kubi.
Fotografija: Pripadniki Narodne osvobodilne vojske (ELN) FOTO: Federico Rios/Reuters
Odpri galerijo
Pripadniki Narodne osvobodilne vojske (ELN) FOTO: Federico Rios/Reuters

V kubanski prestolnici Havana se bo začel peti krog pogajanj med kolumbijsko vlado, ki jo vodi predsednik Juan Manuel Santos, in zdaj največjo aktivno gverilsko skupino Narodna osvobodilna vojska (ELN). Glavni cilj mirovnih pogajanj bo doseči novo premirje kot korak na poti do mirovnega sporazuma med sprtima stranema, navaja BBC Mundo.

Pogajanja med kolumbijskimi oblastmi in ELN so bila začasno prekinjena januarja, ko so gverilci po izteku dobrih 100 dni trajajočega premirja ponovno začeli izvajati oborožene akcije. K ponovnim pogajanjem je sprti strani januarja med obiskom v Kolumbiji pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Antόnio Guterres.

Peti krog pogajanj bo v nasprotju s predhodnimi potekal na Kubi, kjer so potekali tudi pogovori med kolumbijsko vlado in nekdaj najvplivnejšo gverilsko skupino Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC-EP). Pogajanja z ELN, ki so se začela januarja lani, se iz Ekvadorja selijo na Kubo, saj je Ekvador umaknil svojo gostoljubnost pred dobrima dvema tednoma zaradi ugrabitev ekvadorskih državljanov na meji med državama, ki jih je izvedla skupina nekdanjih gverilcev FARC-EP. Gre za skupino, ki zavrača mirovni sporazum, sklenjen pred dvema letoma, in vztraja pri izvajanju gverilskih akcij. Gverilci so ugrabili in umorili dva ekvadorska novinarja in njunega voznika ter ugrabili ekvadorski par.

Zaradi ugrabitev je ekvadorski predsednik Lenín Moreno od zunanje ministrice Maríe Fernande Espinosa zahteval, naj se Ekvador umakne kot gostitelj mirovnih pogajanj, vse dokler se skupina ELN, ki danes šteje približno 1500 borcev, ne zaveže, da bo prekinila teroristične aktivnosti.

Komentarji: