Konservativci potrdili svojo absolutno prevlado

Predlog zakona, na podlagi katerega bo Združeno kraljestvo prihodnje leto izstopilo iz EU, gladko skozi prvo oviro.
Fotografija: Vlada Borisa Johnsona je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o uveljavitvi ločitvenega sporazuma z EU. Foto: Jessica Taylor/Afp
Odpri galerijo
Vlada Borisa Johnsona je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o uveljavitvi ločitvenega sporazuma z EU. Foto: Jessica Taylor/Afp

Spodnji dom britanskega parlamenta je dva dni po ustanovni seji in dan po tem, ko je vlada Borisa Johnsona v kraljičinem govoru predstavila svoje zakonodajne prioritete, prvič potrdil predlog zakona o uveljavitvi novega ločitvenega sporazuma z EU.

Pred dokončno potrditvijo morajo zakon, na podlagi katerega namerava Združeno kraljestvo 31. januarja prihodnje leto izstopiti iz Unije, obravnavati še posamezni parlamentarni odbori. Potrditi ga bo moral tudi zgornji dom parlamenta.



Med drugim branjem je za potrditev zakona glasovalo 358 poslancev, medtem ko se jih je 234 izreklo proti. Izid glasovanje je potrditev občutno prevlado vladajoče konservativne stranke, ki po prepričljivi zmagi na nedavnih predčasnih volitvah v spodnjem domu parlamenta obvladuje absolutno večino poslanskih glasov.

Spodnji dom parlamenta je s prepričljivo večino potrdil predlog zakona v drugem branju. Foto: Jessica Taylor/Afp
Spodnji dom parlamenta je s prepričljivo večino potrdil predlog zakona v drugem branju. Foto: Jessica Taylor/Afp

 

Brez podaljšanja prehodnega obdobja


Vlada je po pričakovanjih v zakon vključila zavezo, da ne bo zaprosila za podaljšanje 11-mesečnega prehodnega obdobja, ki bo v veljavo stopilo 1. februarja, če ji do konca prihodnjega leta z EU ne bo uspelo doseči trgovinskega dogovora, ki bi predstavljal temelj prihodnjih odnosov z evropsko sedemindvajseterico.

Večina analitikov to odločitev interpretira kot politično potezo in opozarja, da je tudi prejšnja konservativna vlada Therese May 29. marec 2019 uzakonila kot datum brexita. Ta je bil nato še trikrat prestavljen, nazadnje na 31. januar 2020.

Preberite še:

Komentarji: