Kosovo gradi vojsko, na severu vroče

Balkan: Gluha za svarila Bruslja in Beograda Priština danes ustanavlja vojsko.
Fotografija: Kosovski premier Ramush Haradinaj je napovedal ponovno zaostritev ukrepov proti Srbiji. Foto AP
Odpri galerijo
Kosovski premier Ramush Haradinaj je napovedal ponovno zaostritev ukrepov proti Srbiji. Foto AP

Poslanci v kosovski skupščini bodo danes predvidoma glasovali o preoblikovanju varnostnih sil Kosova v kosovsko vojsko, je za tamkajšnje medije napovedal predsednik skupščine Kadri Veseli. Pred današnjim glasovanjem so enote Natove misije na Kosovu (Kfor) povečale prisotnost na severu države, kjer živijo večinoma Srbi. Konvoj več deset vojaških vozil je pripeljal opremo za gradnjo cestnih zapor, kar kaže na živčno pričakovanje razvoja dogodkov na tem območju.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića bodo jutri v Beogradu pričakali množični protesti proti nasilju nad pripadniki opozicije. Toda to še zdaleč ni edina niti največja preglavica, ki jih povzročajo voditelju, ki mu očitajo vse bolj avtoritarni način vodenja. Na Kosovu, kjer so pred kratkim uvedli stoodstotne carine na srbske izdelke, namreč danes glasujejo o ustanovitvi lastne vojske. Beograd, ki Kosovu ne priznava samostojnosti, je opisal načrte Prištine kot poniževanje Srbije in srbskega naroda. Tega Srbija ne bo dovolila, je včeraj povedal Vučić.
 

V nasprotju z mednarodnim pravom in blagoslovom ZDA


Ustanovitev kosovske vojske bi bila v nasprotju z mednarodnim pravom in bi lahko opazno poslabšala položaj v regiji. Kljub temu bo Srbija poskusila ohraniti mir in stabilnost, je Vučić povedal med včerajšnjim srečanjem z Zahirjem Taninom, vodjo misije OZN na Kosovu (Unmik). Medtem ko sta OZN in Evropska unija zaskrbljeni zaradi enostranskih potez Prištine, je Kadri Veseli poudaril, da ustanovitev vojske uživa popolno podporo Združenih držav Amerike. Da ta podpora ni zgolj na papirju, so ZDA dokazale tako, da so Prištini prodale 51 oklepnih vozil hummwee.
 

Bodo ustanovitvi vojske sledili novi udarci?


Kosovski premier Ramush Haradinaj je napovedal, da bo prihodnji torek po vladni seji sporočil javnosti nove, še ostrejše ukrepe proti Srbiji. Kaj vse bodo zajemali ti ukrepi, ni povedal. V srbskih medijih ugibajo, da bi Haradinaj lahko ustavil plačilni promet z dinarji na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Pričakujejo tudi prepoved vstopa vozilom s srbskimi registrskimi tablicami ter razširitev seznama beograjskih uradnikov, ki jim bodo prepovedali vstop.

Kosovski minister za trgovino in industrijo Endrit Shala je namignil, da bi sedanje stoodstotne carine na srbsko blago lahko še podeseterili na 1000 odstotkov, če Srbija v sedanjih mejah ne bo priznala Kosova.
 

Oklepniki na severu, svarila iz Beograda


Medtem ko iz Srbije in iz vrst Srbov na Kosovu prihajajo glasna opozorila, da nemirna regija ne potrebuje novih enostranskih potez, ki bi lahko načele krhke odnose med Srbi in Albanci, so enote Kforja včeraj povečale prisotnost na severu Kosova. Konvoj več kot 40 oklepnih in vojaških vozil, ki so tovorila tudi gradbene stroje ter opremo za izdelavo cestnih zapor, so Srbi, ki predstavljajo večino prebivalstva severno od reke Ibar, sprejeli z nezaupanjem in kot znak, da se je Natova misija postavila na stran uradne Prištine. Čeprav naj bi Kfor zagotavljal varnost vsem, je Srbe na Kosovu zbodla nedavna opazka poveljnika Natovih sil v Neaplju, ameriškega admirala Jamesa Fogga, da je ustanovitev kosovske vojske suverena odločitev Prištine.

Preberite še:

Komentarji: