Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kriza na Otoku se nadaljuje: odstopil tudi Boris Johnson

Odstopa britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona in ministra za brexit Davisa Davisa sta na Otoku sprožila najhujšo politično krizo v tem mandatu.
Politična blokada v Združenem kraljestvu, ki je bila do sedaj identificirana kot ključni vzrok za počasnost pogajalskega procesa, z odhodom Johnsona in Davisa brez dvoma prehaja v novo, akutno fazo. FOTO: Reuters
Politična blokada v Združenem kraljestvu, ki je bila do sedaj identificirana kot ključni vzrok za počasnost pogajalskega procesa, z odhodom Johnsona in Davisa brez dvoma prehaja v novo, akutno fazo. FOTO: Reuters
9. 7. 2018 | 19:30
9. 7. 2018 | 19:32
1:49
Britanski in evropski načrti o gladkem brexitu so manj kot deset mesecev pred napovedanim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije videti čedalje težje uresničljivi. Časa za pogajanja zmanjkuje, politična blokada na Otoku pa odpira težka vprašanja tudi za evropsko stran.

Odstopa britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona in ministra za brexit Davisa Davisa sta na Otoku sprožila najhujšo politično krizo v tem mandatu, katere posledice utegnejo negativno vplivati na prihodnost izstopnih pogajanj, predvsem pa na sposobnost premierke Therese May, da o kakršnem koli dogovoru z EU prepriča svoje močno razdeljeno stranko.

Politična blokada v Združenem kraljestvu, ki je bila do sedaj identificirana kot ključni vzrok za počasnost pogajalskega procesa, z odhodom Johnsona in Davisa brez dvoma prehaja v novo, akutno fazo. Z njo se povečuje verjetnost, da bo država marca prihodnje leto iz EU izstopila brez dogovora.

Čeprav je bila evropska stran včeraj prepričana, da britanska politična kriza ne bo vplivala na potek pogajanj, ta za njene načrte o ublažitvi negativnih učinkov brexita v nobenem primeru ne pomeni nič dobrega. Morebiten padec britanske vlade bi pod vprašaj namreč postavil ves dosedanji napredek v pogajanjih, med drugim dogovor o pravicah evropskih državljanov in ločitveni dogovor, od katerega je odvisna vzdržnost trenutne evropske finančne perspektive.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine