Kurz skuša zgladiti odnose z Izraelom

Judovsko državo je razburilo, da je Kurz vlado oblikoval skupaj s skrajnimi desničarji.
Fotografija: Kurz je položil venec na grob nekdanjega izraelskega predsednika Šimona Peresa. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Odpri galerijo
Kurz je položil venec na grob nekdanjega izraelskega predsednika Šimona Peresa. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Tel Aviv – Avstrijski kancler Sebastian Kurz je začel tridnevni obisk v Izraelu, kjer bo poskusil obnoviti skrhane diplomatske odnose med državama, ki jih je konec minulega leta še dodatno poslabšalo oblikovanje vladne koalicije s skrajno desno Svobodnjaško stranko (FPÖ) v Avstriji.

FPÖ so po drugi svetovni vojni ustanovili nekdanji nacisti, njen vodja in podkancler Heinz-Christian Strache pa naj bi imel tudi sam podobna prepričanja, saj je bil v preteklosti v stiku z neonacističnimi skupinami. Vodja ljudske stranke (ÖVP) Kurz je decembra lani s FPÖ oblikoval vlado in s tem razburil Izrael. Ta je v odzivu napovedal bojkot stikov z ministri iz te stranke, svojim visokim funkcionarjem pa je naročil, naj na ministrstvih, ki so v rokah FPÖ, sodelujejo le z uradniki.

Avstrijski kancler, ki je sicer tudi sam znan po ostri protimigrantski retoriki, je danes v Tel Avivu obiskal muzej holokavsta Jad Vešem, se srečal s preživelimi holokavsta in obiskal Jeruzalem. Z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem se bo srečal v ponedeljek.

Kurz si že dlje časa prizadeva popraviti skrhane odnose z Izraelom. Na prireditvi ob obletnici priključitve Avstrije nacistični Nemčiji leta 1938 se je marca med drugim zavezal k boju proti vsem oblikam antisemitizma in podpori varnostnih potreb Izraela.

Komentarji: