Ladja z migranti pristala v Lampedusi, Salvini izkrcanja ne dovoli

Ladja Alex je z 41 migranti pristala na istem mestu kot pred dnevi Sea Watch.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Reševalna ladja Alex italijanske vladne organizacija Mediterranea z rešenimi migranti na krovu se je zasidrala v pristanišču na Lampedusi in tako podobno kot pred dnevi ladja Sea Watch ni upoštevala ukaza italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, naj tega ne stori, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Savini izkrcanja migrantov ne dovoli. Kot poroča italijanska tiskovna agencija ANSA, se je predstavnica Mediterranee Alessandra Sciurba na to odzvala z besedami, da situacijo na ladji doživljajo kot nadrealistično. »Na ladji so osebe, ki tvegajo nezavest ali morajo na stranišče, naša pa so neuporabna. Nihče nam ne pove, kaj naj storimo. To je ugrabitev ljudi.«

Salvini se je na to v značilnem slogu odzval preko družbenih omrežij. »Ne dovolim nikakršnega izkrcanja tistih, ki se požvižgajo na italijanske zakone in pomagajo tihotapcem migrantov. Jaz, obtožen ugrabitve? To je smešno,« je zapisal na Facebooku.



Italijanska televizija Sky TG24 je pred tem v živo prenašala prihod ladje v pristanišče. Na krovu jadrnice je bilo videti migrante, ki so na sebi imeli oblečene rdeče rešilne jopiče. Mediterranea je sicer pred tem na Twitterju objavila, da so na ladji Alex zaradi nevzdržnih zdravstvenih in higienskih razmer na krovu razglasili izredne razmere ter da ladja pluje proti pristanišču Lampedusa, ki je edini možen varen kraj za izkrcanje.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Italijanska vlada je Mediterraneo predhodno pozvala, naj ladjo usmeri proti Malti, a so iz organizacije sporočili, da bi bila več kot 15-urna vožnja prenevarna. Mediterranea je v sporočilu navedla, da ima ladja zmogljivost za 18 ljudi, na krovu ladje pa je trenutno skoraj 60 ljudi, vključno z 41 iz morja rešenimi migranti.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je ob tem pozval svojega italijanskega kolega Salvinija, naj odpre italijanska pristanišča za rešene migrante in tako konča krizo v Sredozemskem morju.

Na osnovi skupne evropske odgovornosti in »naših skupnih krščanskih vrednot« ne bi smelo biti pomembno, katera organizacija je rešila migrante v Sredozemskem morju, odkod prihaja posadka in pod katero zastavo pljuje ladje, je v sporočilu Salviniju še zapisal Seehofer.

Preberite še:

Komentarji: