Lažne rezervacije pokvarile Trumpovo zmagoslavje v Tulsi

Arena sobotnega zborovanja je bila na pol prazna, domnevno zaradi akcije mladih nasprotnikov.
Fotografija: Osamljen Trumpov privrženec v zgodnjem delu arene v Tulsi. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Osamljen Trumpov privrženec v zgodnjem delu arene v Tulsi. FOTO: Leah Millis/Reuters

New York – So Donaldu Trumpu predvolilno zmagoslavje v Tulsi pokvarili ameriški mladi? V njegovem štabu so se hvalili, da si za 19 tisoč mest v areni oklahomskega mesta prizadeva milijon ljudi, v soboto pa ni bila napolnjena niti do polovice. Sodelavci republikanskega predsednika obtožujejo radikalne protestnike, ki naj bi v Tulsi udeležencem preprečevali prihod, nekateri pa v ozadju vidijo usklajeno akcijo številnih ameriških mladih uporabnikov družbenih omrežij.

Trumpa so naokrog prenesli ameriški najstniki, je v soboto zvečer tvitnil politični analitik Steve Schmidt: »Moja šestnajstletna hčerka in njeni prijatelji imajo na stotine vstopnic.« Kritik republikanskega predsednika ZDA je domneval, da so enako naredili mladi po vseh ZDA, »medtem ko se bedaki iz kampanje hvalijo z milijonom vstopnic. lol.« Številni tviteraši so mu odgovarjali, da so tudi njihovi otroci in vnuki pokupili vstopnice, neka Teresa Moore pa je dodala: »Niso bili le najstniki, stara sem šestdeset let in imam tristo vstopnic. In sem demokratka iz Oklahome.«

Daleč od prejšnjih prizorov gneče na Trumpovih predvolilnih prireditvah. FOTO: Leah Millis/Reuters
Daleč od prejšnjih prizorov gneče na Trumpovih predvolilnih prireditvah. FOTO: Leah Millis/Reuters


Javila se je tudi demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez s pohvalo lažnih rezervacij mladih uporabnikov TikToka in K-popa. Prva je spletna platforma za deljenje videoposnetkov, druga ljubiteljev korejske pop glasbe, zagovorniki lažnih rezervacij pa naj bi zelo pazili, da jih niso dobili. Video posnetke, ki so druge spodbujali k rezervacijam, so kmalu odstranili. »Ah ne, prijavila sem se za Trumpovo prireditev, pa ne morem iti, ker sem bolna,« so navajali sarkastično izjavo ene od njih. Mladi so za TikTok plesali pred posnetki svojih rezervacij ter navajali izgovore, zakaj ne morejo na Trumpovo predvolilno zborovanje, med drugim zaradi nujnega sprehajanja rastlin ali zalivanja kamnov.

Trump je na predvolilno zborovanje povabil celo vrsto znanih konservativcev od arkansaškega senatorja Toma Cottona, kongresnikov Jima Jordana in Elise Stefanik do britanskega Nigela Faragea. Republikanski predsednik zaradi tega morda ne bo zaključil s svojimi predvolilnimi zborovanji, bo pa moral dobro premisliti o njihovi prihodnji organizaciji.
 
 
Aplikacija TikTok. FOTO: Leon Vidic/Delo 
Aplikacija TikTok. FOTO: Leon Vidic/Delo 

Komentarji: