Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Lenarčič na bruseljsko parlamentarno rešeto 2. oktobra

Slovenski kandidat se že pripravlja na zaslišanje v evropskem parlamentu, kar nekaj drugih kandidatov utegne imeti težave.
FOTO: Leon Vidic/delo
FOTO: Leon Vidic/delo
17. 9. 2019 | 18:29
17. 9. 2019 | 19:05
3:15
Bruselj  - Po prvem osnutku seznama zaslišanja kandidatov za evropske komisarje bo odbor evropskega parlamenta za razvoj opravil zaslišanje Janeza Lenarčiča v sredo 2. oktobra ob 18.30.

Slovenski kandidat, ki je predviden za resor kriznega upravljanja, se že pripravlja na zaslišanje. Na triurnem nastopu pred poslanci bo moral predstaviti svoje načrte odgovarjati na vprašanja.  Pred zaslišanjem bo sicer že dobil nekaj vprašanj, na katera bo moral pisno odgovoriti.

Pristojni odbor bo nato ocenil primernost kandidata za prevzem komisarske funkcije. Zaslišanja kandidatov bodo potekala od ponedeljka 30. septembra do torka 8. oktobra.

Za dodatna zaslišanje ali alternativne kandidate sta predvidena 14. in 15. oktober. Evropski parlament na plenarnem zasedanju sicer ne odloča o posameznih komisarjih, temveč samo o evropski komisiji kot celoti. To odločanje je predvideno za 23. oktober.


Komisarska ekipa Ursule von der Leyen se je prejšnji teden zbrala na posestvu Genval pri Bruslju. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Komisarska ekipa Ursule von der Leyen se je prejšnji teden zbrala na posestvu Genval pri Bruslju. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP



Kandidati v težavah


Največ kritik je mogoče slišati glede predloga, da bi Madžar László Trócsányi postal komisar za širitev. Kot pravosodni minister in tesen sodelavec Viktorja Orbána je bil eden od glavnih akterjev reform, zaradi katerih je evropski parlament lani sprožil postopek proti Budimpešti po 7. členu, ker da krši temeljna načela EU.

Glavna nota očitkov je, da komisar s takšnim »pedigrejem« ne more verodostojno spodbujati balkanskih kandidatk in vzhodnih sosed EU h krepitvi pravne države.

Poljskega kandidata Janusza Wojciechowskega, ki naj bi prevzel resor kmetijstva, preiskuje evropski urad za bitko proti goljufijam zaradi suma o nepravilnostih pri povračilih potnih stroškov iz časov, ko je bil še evropski poslanec.

Tudi za Francozinjo Sylvie Goulard so breme preiskave za očitke iz časov, ko je bila evropska poslanka in so v njeni takratni liberalni stranki (MoDem) kršili pravila o zaposlovanju parlamentarnih asistentov.

Zaradi očitkov je leta 2017, po enem mesecu, odstopila s položaja francoske ministrice za obrambo. Od januarja lani je namestnica guvernerja francoske centralne banke.

Glede Romunke Rovane Plumb, predvidene za transport, se omenjajo sumi vpletenosti v korupcijo.

Belgijski mediji so konec tedna poročali o očitkih korupcije komisarskemu kandidatu Didieru Reyndersu, ki je v ekipi von der Leynove predviden za resor pravosodje.

Eden od bivših uslužbencev državne varnosti ga je prijavil, češ da je bil vpleten v podkupovanje pri gradnji belgijskega veleposlaništva v glavnem mestu Konga Kinšasi, v pranje denarja in stike s trgovci z orožjem. Tožilstvo je sprožilo preiskavo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine