Lipica bolj po meri petičnih gostov (FOTO)

Prenova Hotela Maestoso bo stala 10 milijonov.
Fotografija: Predvidena podoba Hotela Maestoso po prenovi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Predvidena podoba Hotela Maestoso po prenovi. FOTO: Blaž Samec

Holding Kobilarna Lipica bo v prihodnjem letu začela obnovo Hotela Maestoso in gradnjo wellness centra z bazeni. Po prenovi se bo število sob v hotelu podvojilo, načrtujejo pa tudi povečanje golf igrišča. Gradbena dela bodo stekla januarja, Hotel Maestoso, ki je gostom prvič odprl vrata leta 1971, pa naj bi novo podobo dobil julija prihodnje leto.

Kobilarna Lipica želi s prenovo postati zelena, aktivna in zdrava turistična destinacija, ki bo obiskovalcem omogočila stik z naravo ter konji, in jih hkrati ponudila bogat nabor športnih aktivnosti in terapij za dobro počutje, pravi direktorica holdinga Lorela Dobrinja. Hotelski kompleks z novim welness centrom bo namenjem gostom z višjo kupno močjo, deloval pa bo tudi v zimskem času. Marko Drofenik, predsednik nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica, pravi, da bi morali hotel prenoviti že pred dvajsetimi leti.

V sklopu prenove hotela in spodbudni rasti kobilarne je vodstvo predstavilo tudi novi projekt z imenom <em>Postanite šepetalec konjem</em>. FOTO: Blaž Samec
V sklopu prenove hotela in spodbudni rasti kobilarne je vodstvo predstavilo tudi novi projekt z imenom Postanite šepetalec konjem. FOTO: Blaž Samec

 

Ključna povezava konjereje in turizma


Kobilarna je v svoji več kot štiristo letni zgodovini doživela številne vzpone in padce, v zadnjih tridesetih letih pa je bila talka pomanjkanja vizije. Januarja letos je vlada sprejela nov zakon o Kobilarni Lipica, s katerim se je javni zavod preoblikoval v gospodarsko družbo, ki zdaj upravlja tako s kobilarno kot z oddelkom za turizem, kamor sodijo Hotel Maestoso, Restavracija Maestoso in Golf igrišče Lipica.

Kobilarna Lipica je pred kratkim zaključila tudi prenovo porodnišnice in kopalnice za konje v hlevih na Borjači. FOTO: Blaž Samec
Kobilarna Lipica je pred kratkim zaključila tudi prenovo porodnišnice in kopalnice za konje v hlevih na Borjači. FOTO: Blaž Samec


Vodstvo holdinga meni, da je za uspeh Kobilarne Lipice ključna povezava konjereje in turizma. »Vzpostaviti bo treba skupne strategije in produkte, da bo kobilarna delovala kot uspešna turistična destinacija brez pomoči države,« je dejal Drofenik, ki pravi, da je obnova Maestosa prvi korak v to smer. Dobrinja kot prednost kobilarne vidi ugoden geografski položaj, saj je Lipica le streljaj stan od morja in drugih kraških znamenitosti.


Rast števila obiskov


V kobilarni pravijo, da so zelo zadovoljni s letošnjim poslovanjem. Presegli naj bi število 110.000 obiskovalcev, kar je največ v zadnjih letih, zabeležili so 14 odstotno rast prihodkov, v turističnem delu celo 25-odstotno, prihodki iz konjeniške dejavnosti pa so se od leta 2015 povečali za 79 odstotkov.

Člani nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica. FOTO: Blaž Samec
Člani nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica. FOTO: Blaž Samec


V holdingu ocenjujejo, da so pomembno napredovali tudi pri delu s konji; večje število novih žrebičkov naj bi povečalo možnost izbire lipicancev za šolanje, s produktom Postanite šepetalec konjem pa želijo obiskovalcem približati psihologijo konj in klasično dresuro lipicancev.

Komentarji: