Macron imenoval Elisabeth Borne za novo premierko

Dosedanja ministrica za delo bo po več kot 30 letih prva ženska na tem položaju. Zamenjala bo dosedanjega premiera Jeana Castexa.
Fotografija: Pred Elisabeth Borne bo pomembna naloga priprav na parlamentarne volitve, ki bodo 12. in 19. junija. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Odpri galerijo
Pred Elisabeth Borne bo pomembna naloga priprav na parlamentarne volitve, ki bodo 12. in 19. junija. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes imenoval Elisabeth Borne za novo predsednico vlade, so sporočili iz Elizejske palače. Dosedanja ministrica za delo bo po več kot 30 letih prva ženska na tem položaju. Zamenjala bo dosedanjega premiera Jeana Castexa, ki je pred tem danes odstopil.

Borne bo sedaj zadolžena za oblikovanje vlade, so še sporočili iz predsedniške palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Castex, ki je bil na premierskem položaju od julija 2020, je pred tem predsedniku Macronu podal svoj odstop, ki ga je ta tudi sprejel.

Castexov odstop je odprl pot dolgo pričakovanemu preoblikovanju vlade. Ta korak velja sicer v Franciji za formalnost po predsedniških volitvah, na katerih je konec aprila vnovič zmagal Macron.

61-letna Elisabeth Borne bo druga ženska na premierskem položaju v zgodovini Francije. Doslej je kot edina ženska ta vodilni položaj zasedala Edith Cresson od maja 1991 do aprila 1992, v času predsedovanja socialista Francoisa Mitterranda.

Pred Borneovo bo sedaj pomembna naloga priprav na parlamentarne volitve, ki bodo 12. in 19. junija v Franciji, na katerih Macron s svojo sredinsko stranko Preporod upa, da si bo zagotovil večino za svojo reformistično agendo, vključno s sporno pokojninsko reformo.

Preberite še:

Komentarji: