Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Madžarski Fidesz izstopil iz Evropske ljudske stranke

Skrajno desna madžarska stranka Fidesz je zapustila Evropsko ljudsko stranko, članstvo v krovni stranki je bilo zamrznjeno že dlje časa.
»Čas je za slovo,« so zapisali v Fideszu. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
»Čas je za slovo,« so zapisali v Fideszu. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
STA
18. 3. 2021 | 18:04
18. 3. 2021 | 19:16
2:17
Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je danes Evropsko ljudsko stranko (EPP) obvestila, da jo zapušča, je na Twitterju sporočila podpredsednica Fidesza Katalin Novak.

»Predsedstvo Evropske ljudske stranke obveščamo, da Fidesz ne želi biti več članica Evropske ljudske stranke, zato v skladu z 9. členom statuta izstopa,« je mednarodni odbor stranke madžarskega premierja zapisal v pismu generalnemu sekretarju EPP Antoniu Lopez-Isturizu.

image_alt
Dnevi bruseljskega grmenja za Fidesz


Madžarska ministrica za družine in podpredsednica Fidesza Novakova je izstopno izjavo objavila na Twitterju. »Čas je za slovo,« je zapisala ob tem.

Na izstop madržarske vladajoče stranke se je med drugim odzval že predsednik EPP Donald Tusk. »Fidesz je zapustil krščansko demokracijo. V resnici jo je zapustil že pred leti,« je tvitnil.Slovenska evroposlanka EPP Ljudmila Novak (NSi) je medtem pozdravila izstop Fidesza. »V EPP smo zavezani ohranitvi težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava,« je zapisala na Twitterju.

Fidesz je sicer v začetku marca izstopil že iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, ki ima največ evroposlancev. Izstop so naznanili takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst.

image_alt
Madžarski Fidesz zapustil poslansko skupino EPP


Pred tem je stranka EPP marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza. Kot so tedaj pojasnili, zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter da nimajo glasovalnih pravic in pravic kandidirati za položaje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine