Madžarska uvedla preiskavo, v Franciji izredna seja sveta za nacionalno varnost

Ker naj bi s pegazom vohunili tudi za Macronom, so prilagodili varnostne protokole okoli francoskega predsednika.
Fotografija: Madžarsko tožilstvo je odločeno ugotoviti, če je oblast nezakonito zbirala tajne informacije s pomočjo izraelske vohunske opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Madžarsko tožilstvo je odločeno ugotoviti, če je oblast nezakonito zbirala tajne informacije s pomočjo izraelske vohunske opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Madžarsko tožilstvo je sporočilo, da je odprlo preiskavo glede domnev, da je madžarska vlada uporabljala programsko opremo pegaz za vohunjenje za več sto telefonskimi številkami, med drugim novinarjev in aktivistov. Madžarska vlada medtem še vedno trdi, da je vedno ravnala v skladu z zakonom.

»Naloga preiskave je vzpostaviti dejstva in ugotoviti, ali in kakšen zločin se je zgodil,« so sporočili iz tožilstva v Budimpešti. Za preiskavo so se odločili po več pritožbah zaradi programske opreme pegaz, saj so se pojavila ugibanja, da so z njo nezakonito zbirali tajne informacije, so dodali.

Ker naj bi s programsko opremo pegaz vohunili tudi za francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, so preventivno prilagodili varnostne protokole okoli njega. Macron je zaradi pegaza sklical tudi izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost.

image_alt
Pegaz je priletel do Elizeja


Svetovni mediji so konec prejšnjega tedna razkrili, da se je v številnih državah po svetu uporabljalo vohunski program, ki ga je razvilo izraelsko podjetje NSO Group in omogoča dostop do informacij na okuženih telefonih. Madžarska je bila na seznamu domnevnih držav, ki bi lahko uporabljale to opremo za vohunjenje.Madžarske oblasti so očitke zavrnile, češ da nimajo podlage. Notranji minister Sandor Pinter je v začetku tedna dejal, da je Madžarska vedno delovala v skladu z zakonom. Zunanji minister Pter Szijjarto pa je vztrajal, da vlada ni seznanjena s tovrstnim zbiranjem podatkov.
 

Preberite še:

Komentarji: