Med Malto in Italijo vse bolj ostro

»Mi smo suverena država in nihče nam ne more diktirati, kaj lahko in kaj ne,« je Malta odgovorila Italiji. 
Fotografija: Ladja Lifeline. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ladja Lifeline. FOTO: AFP

Malteška vlada je v odgovor Italiji sporočila, da ne bo prevzela odgovornosti za reševalno ladjo Lifeline, ki je z več kot 200 rešenimi migranti obtičala v Sredozemskem morju. Že drugič v dveh tednih Italija blokira vplutje ladje z rešenimi migranti, ki je sedaj obtičala sredi morja.

Malta ni koordinirala reševanja, niti ni pristojna, je pojasnil tiskovni predstavnik malteške vlade. Dodal je, da je reševalna akcija potekala med Libijo in italijanskim otokom Lampeduso. Ob tem so italijanskemu prometnemu ministru Danilu Tonanelliju očitali neodgovornost.

Italijanski minister pa je danes Malti  očital nečloveškost, ker ne želi pomagati reševalni ladji Lifeline istoimenske nemške humanitarne organizacije.

Notranji minister Matteo Salvini je Malti še zabrusil, da mora sprejeti 226 migrantov in aretirati posadko. Malta se je na ta ukaz ostro odzvala. »Mi smo suverena država in nihče nam ne more diktirati, kaj lahko in kaj ne,« je odgovoril malteški premier Joseph Muscat​. 


​​Kje je ladja?


To je že druga ladja, ki je zanetila spor med Italijo in Malto. 
To je že druga ladja, ki je zanetila spor med Italijo in Malto. 


Reševalna ladja Lifeline, ki jo vodi istoimenska nemška humanitarna organizacija, je v četrtek po lastnih navedbah v mednarodnih vodah rešila več kot 220 migrantov. Italijanski notranji minister Salvini ji v petek ni dovolil vplutja v italijansko pristanišče, češ da bi to morala dovoliti Malta, saj je bila ladja takrat v malteških vodah.

Ob tem je malteški notranji minister Michael Farrugia v petek očital Salviniju, da naj se pozanima o dejstvih in da Malta ni odgovorna za ladjo.

Muscat je danes sporočil, da bodo ladjo oskrbeli s hrano in drugimi potrebščinami. Sprva je celo dejal, da bodo z ladje prevzeli bolnega migranta, a si je kasneje premislil, češ da medicinska evakuacija ni potrebna.

Salvini pa je danes na Facebooku ponovil svoje stališče, da v italijanska pristanišča ne bo več dovolil zasebnim reševalnim ladjam z migranti. »Te ladje lahko pozabijo, da bodo dosegle Italijo. Prekiniti želim posle tihotapcev in mafijcev,« je zapisal.

Podobna zgodba se je prejšnji teden pripetila ladji Aquarius, ki ji Salvini prav tako ni dovolil vplutja, po nekaj ostrih izmenjavah besed med Rimom in Valetto pa je več sto rešenim migrantom svoja vrata odprla Španija.

Komentarji: