Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemčija in Portugalska zavračata priznanje Palestine

Meddržavno sodišče v Haagu je Izraelu odredilo zaustavitev ofenzive v Rafi.
Izrael je popolnoma uničil Gazo. FOTO: Eyad Baba/AFP
Izrael je popolnoma uničil Gazo. FOTO: Eyad Baba/AFP
STA
24. 5. 2024 | 07:00
24. 5. 2024 | 16:55
10:35

Nemški kancler Olaf Scholz je danes povedal, da njegova vlada ne načrtuje uradnega priznanja Palestine. Tudi portugalski premier Luis Montenegro je po pogovorih z njim v Berlinu povedal, da tega ne namerava storiti niti Portugalska, saj da razmere še niso zrele.

Predsednika vlad sta to izjavila po tem, ko so Španija, Irska in Norveška v sredo napovedale, da bodo prihodnji teden priznale Palestino.

Scholz je na novinarski konferenci po pogovorih s portugalskim kolegom dejal, da za priznanje palestinskih oblasti kot države ni razloga, saj da ni jasnosti glede njenega ozemlja in s tem povezanih drugih vprašanj. Namesto tega morajo Izrael in Palestinci na pogajanjih doseči dogovor o rešitvi dveh držav, po katerem bodo palestinske oblasti odgovorne za Zahodni breg in območje Gaze, je dejal. Pristavil pa, da je do tega še dolga pot, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Predsednica o priznanju Palestine: Želim si, da vlada zbere pogum

»Simbolično priznanje države nas ne bo približalo temu cilju,« je še dodal. Meni, da je zdaj pomembno doseči dolgoročno prekinitev ognja in da se vse strani zavežejo rešitvi dveh držav.

Tudi Montenegro je dejal, da Portugalska za zdaj ne bo priznala Palestine, čeprav je v Generalni skupščini Združenih narodov podprla njeno polnopravno članstvo v ZN. Povedal je, da čakajo na nadaljnjo razpravo o tem vprašanju v okviru Evropske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICJ: Izrael naj nemudoma zaustavi vojaško ofenzivo v Rafi

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je danes razsodilo v zvezi z zahtevo Južne Afrike, naj Izraelu naloži nujne ukrepe za ustavitev ofenzive v Rafi na jugu območja Gaze, kjer je izraelska vojska kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti v začetku maja začela kopensko operacijo. Sodišče je Izraelu odredilo, naj nemudoma zaustavi ofenzivo v Rafi.

Južna Afrika je v začetku meseca na ICJ vložila prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo. Od sodišča je tudi zahtevala, naj Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neoviranega dostopa humanitarne pomoči v Gazo.

Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu FOTO: Johanna Geron/Reuters
Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu FOTO: Johanna Geron/Reuters

Izraelci sporočili, da so odkrili trupla treh talcev

Izraelska vojska je danes sporočila, da je to noč v operaciji v Džabaliji na severu območja Gaze našla trupla treh talcev. Direktor bolnišnice mučenikov Al Akse je medtem opozoril, da so ostali brez goriva za električne generatorje in da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je v četrtek posvarilo, da bi lahko največjo bolnišnico v osrednjem delu palestinske enklave kmalu zaprli, saj ji primanjkuje električne energije, potem ko je izraelski vojaški napad v Rafi močno omejil dotok goriva za generatorje. Navedli so, da naj bi bolnišnica prenehala delovati v dveh urah, poroča spletni portal France 24.

Na kasnejših videoposnetkih, ki jih je objavila agencija Associated Press, je videti bolnišnico v temi. Po navedbah ministrstva je v bolnišnici na zdravljenju več kot 600 bolnikov in ranjencev, od njenega delovanja pa je odvisno še okoli 650 bolnikov, ki hodijo tja na ledvično dializo. Njen direktor je po poročanju televizije Al Džazira opozoril, da bodo brez elektrike vsi pacienti obsojeni na smrt.

Bolnišnica mučenikov Al Akse je ostala v temi, saj ji je zmanjkalo goriva za električne generatorje. FOTO: Bashar Taleb/AFP
Bolnišnica mučenikov Al Akse je ostala v temi, saj ji je zmanjkalo goriva za električne generatorje. FOTO: Bashar Taleb/AFP

V celotni Gazi deluje le še tretjina bolnišnic

Po podatkih Združenih narodov bi z izgubo bolnišnice mučenikov Al Akse v mestu Deir al Bala ostali le dve bolnišnici, in to v časih, ko mesto preplavljajo Palestinci, ki bežijo iz Rafe na jugu enklave. V celotni Gazi deluje le še tretjina od prvotnih 36 bolnišnic, pa še te le delno.

Razmere se po poročanju Al Džazire zaostrujejo tudi v bolnišnicah na severu območja Gaze, še posebej v bolnišnici Kamal Advan, ki jo je ponoči obstreljevala izraelska vojska, ter v bolnišnici Al Avda.

Izraelska vojska pa je danes sporočila, da je v Džabaliji našla trupla treh talcev. Gre za 42-letnega Izraelca in 32-letnega državljana Mehike in Francije, ki so ju pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael ugrabili na glasbenem festivalu. Tretja žrtev je 59-letni prebivalec Sderota, ki je dvojni državljan Brazilije in Izraela in so ga od napada Hamasa pogrešali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael konzulatu Španije v Jeruzalemu prepovedal storitve za Palestince

Izrael je po napovedi Španije, da bo prihodnji teden priznala Palestino, in izjavah podpredsednice španske vlade o osvoboditvi Palestine španskemu konzulatu v Jeruzalemu danes prepovedal opravljanje storitev za Palestince z Zahodnega brega, je danes sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Kot je pojasnil na družbenem omrežju X, se je odločil prekiniti povezavo med španskim predstavništvom v Izraelu in Palestinci. Dodal je, da je to odziv na špansko napoved priznanja palestinske države in antisemitski poziv podpredsednice španske vlade Marie Jesus Montero, naj ne le prizna palestinsko državo, ampak naj »osvobodi Palestino od reke do morja«.

Pedro Sanchez in Maria Jesus Montero FOTO: Thomas Coex/AFP
Pedro Sanchez in Maria Jesus Montero FOTO: Thomas Coex/AFP

»Če želi ta nevedna, sovraštva polna posameznica razumeti, za kaj si radikalni islam resnično prizadeva, naj preuči 700 let islamske vladavine v Al-Andalusu – današnji Španiji,« je bil Kac še kritičen do podpredsednice španske vlade.

Izrael zavrača rešitev dveh držav

Voditelji Irske, Španije in Norveške so v sredo naznanili, da bodo 28. maja priznali Palestino, kar je nemudoma sprožilo pričakovan odziv izraelske vlade, ki zavrača rešitev dveh držav. Izraelski zunanji minister je že takoj napovedal, da »Izrael ne bo ostal tiho« in da bodo sledile hude posledice.

Že na dan, ko je trojica napovedala priznanje Palestine, je Izrael svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji poklical v domovino na pogovore. Poleg njih je na pogovore povabil tudi veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

image_alt
Brglez ostro nad Volka, da zavlačuje s priznanjem Palestine

Španski premier Pedro Sanchez je ob napovedi priznanja v parlamentu poudaril, da bo Španija Palestino priznala iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost. Pri tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. »Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost,« je dejal. Zagotovil je tudi, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelu niti proti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Palača miru v Haagu, sedež ICJ. FOTO: Nick Gammon/AFP
Palača miru v Haagu, sedež ICJ. FOTO: Nick Gammon/AFP

Novi mejnik groze z napadom na Rafo

Na zaslišanju pred ICJ prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid, obtožbe Južne Afrike o genocidu nad Palestinci pa da nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami.

FOTO: Bashar Taleb/AFP
FOTO: Bashar Taleb/AFP

Gre za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Sodba bi lahko povečala pritisk

ICJ bo objavil sodbo danes ob 15. uri. Čeprav so odločitve najvišjega sodišča ZN zavezujoče, sodišče nima pristojnosti, da bi jih uveljavilo, lahko pa pozove varnostni svet ZN k ukrepanju.

Bi pa sodba proti Izraelu še povečala mednarodni pritisk po tistem, ko je glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v ponedeljek sporočil, da zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine