Meng Wanzhou bo lahko odšla na svobodo

Finančna direktorica Huaweia je bila pred skoraj tremi leti aretirana v Kanadi.
Fotografija: Meng Wanzhou je po plačilu varščine živela na svojem domu v Kanadi pod strogimi varnostnimi pogoji in nadzorom. FOTO: Jennifer Gauthier/Reuters
Odpri galerijo
Meng Wanzhou je po plačilu varščine živela na svojem domu v Kanadi pod strogimi varnostnimi pogoji in nadzorom. FOTO: Jennifer Gauthier/Reuters

Finančna direktorica kitajskega tehnološkega giganta Huawei Meng Wanzhou se bo danes virtualno pojavila na ameriškem sodišču v Brooklynu. Po poročanju BBC naj bi prišlo do sporazuma, s katerim bodo obtožbe proti njej opustili, medtem ko kanadski CBC poroča, da bo Wanzhou priznala krivdo in plačala kazen. Po obeh scenarijih bi bila lahko povsem svobodna in na poti iz Kanade na Kitajsko že danes.

Finančna direktorica Huaweia Meng Wanzhou danes pred zaslišanjem. FOTO: Tae Hoon Kim/Reuters
Finančna direktorica Huaweia Meng Wanzhou danes pred zaslišanjem. FOTO: Tae Hoon Kim/Reuters


Wanzhou so v Kanadi, na zahtevo ZDA, aretirali pred skoraj tremi leti, kar je sprožilo mednarodne napetosti med ZDA in Kanado na eni in Kitajsko na drugi strani. Kriva naj bi bila kršenja ameriških sankcij proti Iranu. Kitajska vztraja, da gre za politično motiviran pregon.

image_alt
Meng Wanzhou toži Kanado


Britanski spletni portal Guardian se sklicuje na neimenovane vire, po katerih naj bi se ovržba obtožb nanašala le na Wanzhou, medtem ko bo podjetje Huawei še vedno kazensko preganjano. 

image_alt
Noče v ameriške roke


Meng Wanzhou je hči Ren Zhengfeija, ustanovitelja kitajskega podjetja Huawei, ki se je razvilo v največjega izdelovalca opreme za telekomunikacijska omrežja enega največjih izdelovalcev pametnih telefonov na svetu. 

Preberite še:

Komentarji: