Merklova in Orban na različnih bregovih glede migracij

To je bil prvi obisk madžarskega premierja pri kanclerki od maja 2014, torej še pred začetkom begunske krize.
Fotografija: Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Berlinu srečala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. FOTO: Markus Schreiber/AP
Odpri galerijo
Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Berlinu srečala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. FOTO: Markus Schreiber/AP

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Berlinu izpostavila različne poglede na migracije. Ob tem je poudarila, da se v razpravi o migracijah ne sme pozabiti, da »gre za ljudi« in da Evropa ne more enostavno pogledati stran, ko gre za begunce.

Merklova je še dejala, da se Madžarska ne čuti odgovorne za obravnavo prošenj za azil, ampak vztraja pri stališču, da so ti »neregistrirani« begunci iz drugih držav, predvsem iz Grčije. Orban tako niti ni pripravljen sprejeti prosilcev za azil, ki bi jih Nemčija po dublinski uredbi vrnila, je dodala.

Čeprav se državi strinjata glede okrepitve zunanje meje EU in izkoreninjenja vzrokov za migracije, pa so postala na srečanju ponovno vidna tudi različna stališča, predvsem kar se tiče obravnave migrantov, je dejala kanclerka.

Tudi Orban je spregovoril o različnih pogledih na to tematiko. Dodal pa je, da Madžarska z nadzorom svoje južne meje zelo pomaga Nemčiji in zato ni pravično, da jim očita pomanjkanje solidarnosti.

To je bil prvi obisk Orbana pri kanclerki od maja 2014, torej še pred začetkom begunske krize. Dolgo je veljal za najostrejšega kritika begunske politike Merklove. Čeprav se je izogibal Merklovi, se je Orban večkrat sestal s predstavniki bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja.

Merklova se je med drugim ravno zaradi migracijskih načrtov Seehoferja danes sestala z Orbanom, saj želi z državami članicami EU skleniti dvostranske dogovore glede vračanja migrantov, ki so že registrirani v njihovih državah.

Komentarji: