Ministričin odstop v senci sramotne obravnave priseljencev

Afera Windrush v nekaterih pogledih zelo spominja na slovensko zgodbo z izbrisanimi.
Fotografija: Odstop Amber Rudd je za vlado Therese May prišel v najbolj neugodnem možnem trenutku. FOTO: Frank Augstein/AP
Odpri galerijo
Odstop Amber Rudd je za vlado Therese May prišel v najbolj neugodnem možnem trenutku. FOTO: Frank Augstein/AP

Po več dneh zanikanja, da je bila seznanjena s cilji za izgon nezakonitih priseljencev iz Združenega kraljestva, je britanska notranja ministrica Amber Rudd včeraj zvečer naredila potezo, ki utegne imeti daljnosežne in potencialno uničujoče posledice za konservativno vlado Therese May.

S svojim odstopom je postala prva politična žrtev afere, povezane s statusom karibskih in afriških priseljencev, ki so v Združeno kraljestvo prispeli kmalu po drugi svetovni vojni, med drugim zato, da bi pomagali pri povojni obnovi države. Več desetletij kasneje je njihovim otrokom zaradi pomanjkanja ustreznih dokumentov grozila možnost izgona iz države.

Amber Rudd je s položaja, ki ga je leta 2016 prevzela od Therese May, odstopila manj kot 24 ur po tem, ko je časnik Guardian objavil vsebino pisma, v katerem je napovedala premierki, da bo notranje ministrstvo pod njenim vodstvom povečalo izgon nezakonitih priseljencev iz države za deset odstotkov. Ministrica je sredi prejšnjega tedna med razpravo v parlamentu zanikala, da si notranje ministrstvo postavlja jasne cilje v zvezi s številom deportacij, ki jih opravi. »Takšnih ciljev si ne postavljamo,« je Amber Rudd zatrdila pred poslanci.

Neugoden trenutek

V svoji odstopni izjavi je zapisala, da je nehote zavajala parlamentarni odbor za notranje zadeve v zvezi s cilji za izgon nezakonitih priseljencev. Vztrajala je, da ni vedela za informacije, ki jih je v zvezi z omenjenimi cilji dobivalo notranje ministrstvo. Afera Windrush je po njenih besedah osvetlila pomembno vprašanje za državo: »Kot že velikokrat doslej so instinkti britanskega ljudstva pravilni. Želijo si, da se z ljudmi, ki imajo pravico živeti tu, ravna pravično in humano. V nekaterih primerih ni bilo tako. Toda hkrati si želijo, da vlada odstrani tiste, ki nimajo pravice živeti tu.«

Odstop Amber Rudd je za vlado Therese May prišel v najbolj neugodnem možnem trenutku. V Združenem kraljestvu bodo čez tri dni potekale lokalne volitve, razplet katerih lahko torijce upravičeno skrbi. Ruddova je bila med drugim edina oseba, ki je premierko ščitila pred morebitnimi negativnimi vplivi afere, katere zametki segajo v čas, ko je notranje ministrstvo vodila Theresa May.

Prva skupina karibskih in afriških priseljencev je leta 1948 na krovu nekdanje vojaške ladje Empire Windrush prispela na Otok, kasneje so postali znani kot generacija Windrush. Danes s tem terminom označujejo vse državljane Commonwealtha, ki so v Združeno kraljestvo prispeli do leta 1971, ko je britanska vlada spremenila zakon o imigraciji in s tem omejila priseljevanje ljudi iz svojih nekdanjih kolonij. Člani generacije Windrush so lahko ostali v Združenem kraljestvu za vedno. Toda nekateri od njihovih otrok, ki so v državo prišli s potnimi listi svojih staršev, imajo danes težave z dokazovanjem svojega statusa.

Otoški mediji poročajo o posameznikih, ki so bili pridržani in poslani v centre za nezakonite priseljence, in ljudeh, ki niso bili upravičeni do zdravstvene oskrbe, ker uradno niso imeli pravice do bivanja v državi. Afera v nekaterih pogledih zelo spominja na slovensko zgodbo z izbrisanimi.

Dvom o verodostojnosti

Britanska premierka Theresa May se je pred tednom dni opravičila za napake, ki sta jih njena in prejšnja vlada storili pri obravnavanju skupin zakonitih priseljencev, in vztrajala, da članov generacije Windrush in njihovih otrok ni treba skrbeti.

Kljub temu je njihova nepravična in sramotna obravnava v zadnjih tednih pretresla njeno vlado. Med drugim je vzbudila dvom tudi o verodostojnosti obljub o tem, kakšno obravnavo lahko po izstopu države iz Evropske unije pričakujejo evropski državljani, ki živijo v Združenem kraljestvu.

Premierka je nekaj ur po odstopu Amber Rudd že imenovala njenega naslednika na položaju notranjega ministra. Vodenje resorja je prevzel Sajid Javid, ki je bil do zdaj minister za stanovanjsko politiko. Javid, sin nekdanjega pakistanskega voznika avtobusa, je v intervjuju prejšnji teden povedal, da bi lahko tudi njega in njegovo družino doletela podobna usoda, kot je nekatere pripadnike generacije Windrush.

Komentarji: