Miru v Etiopiji ni na vidiku, v Sudan zbeželo več kot 41.000 oseb

Etiopska državna komisija za človekove pravice je tigrejsko stran obtožila poboja najmanj 600 oseb.
Fotografija: Begunci, ki so se z regije Tigre zatekli v sosednji Sudan. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters
Odpri galerijo
Begunci, ki so se z regije Tigre zatekli v sosednji Sudan. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

Oboroženi konflikt v regiji Tigre na severu Etiopije se nadaljuje, pri čemer, tako Reuters, obe sprti strani – zvezna vlada premierja Abiya Ahmeda in regionalna vlada TPLF – poročata o zmagah na bojiščih. Medtem ko je po informacijah zvezne vlade etiopska vojska obkolila regionalno središče Mekelle, tigrejska stran navaja, da je onesposobila divizijo etiopske vojske. Jutri se sicer izteče rok za predajo tigrejskih borcev, ki ga je določil premier Ahmed pred ofenzivo na mesto. 

Od 4. novembra, ko so v regiji izbruhnili spopadi po sporu med regionalno in zvezno vlado zaradi izvedbe volitev v Tigreju, je v sosednji Sudan pred oboroženim konfliktom zbežalo več kot 41.000 beguncev, vrstijo se poročila o uničenih domovih in hujših kršitvah človekovih pravic.

Iz Tigreja je pred spopadi zbežalo več kot 41.000 oseb. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters
Iz Tigreja je pred spopadi zbežalo več kot 41.000 oseb. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters


Danes je etiopska državna komisija za človekove pravice tigrejsko mladinsko skupino Samri obtožila poboja najmanj 600 oseb, pripadnikov etničnih skupin Amhara in Wolkait v kraju Mai Kadra na jugozahodu Tigreja 9. novembra. Z očitki etnične diskriminacije zoper Tigrejce, ki so več let vodili Etiopijo, se po drugi strani sooča premier Ahmed, ki izvira iz etničnih skupin Oromo in Amhara, še piše Reuters.

Preberite še:

Komentarji: