Etiopska vojska nadaljuje pohod proti prestolnici regije Tigre

Oboroženi konflikt med zvezno vlado v Adis Abebi in regionalno vlado v Tigreju je zahteval vsaj nekaj sto življenj, na tisoče ljudi je zbežalo v Sudan.
Fotografija: Begunka, ki se je v Sudan zatekla iz Tigreja. FOTO: Ashraf Shazly/AFP
Odpri galerijo
Begunka, ki se je v Sudan zatekla iz Tigreja. FOTO: Ashraf Shazly/AFP

Etiopska vojska nadaljuje s prizadevanji za zavzetje prestolnice regije Tigre, ki jo nadzoruje regionalna vlada TPLF, sprta z zvezno etiopsko vlado. Kot je po Reutersovih navedbah sporočil tiskovni predstavnik etiopske vojske, vojska pri zavzetju mesta Mekelle namerava uporabiti tudi tanke in artilerijo.

Medtem ko so iz etiopske prestolnice Adis Abeba civiliste v Tigreju pozvali, naj se rešijo pred nasiljem in se oddaljijo od tamkajšnjih vladajočih, regionalna tigrejska vlada zavrača predajo oblasti v regiji na severu Etiopije, navaja Reuters in opozarja na možnost netočnih informacij zaradi okrnjenih komunikacijskih kanalov. Etiopska vojska se proti regionalnemu središču Mekelle s pol milijona prebivalci prebija po tem, ko je že zavzela več mest na območju. Etiopski premier Abiy Ahmed zavrača možnost posredovanja mednarodnih (regionalnih) akterjev, zaradi oboroženih spopadov pa je (kot Nobelov nagrajenec za mir) tarča kritik.

image_alt
Od mirovnika do krvnika v letu dni


Oboroženi konflikt med regionalno vlado v Tigreju in zvezno vlado v Adis Abebi, ki se stopnjuje v zadnjih tednih, je zahteval več sto, morda celo tisoč življenj, v sosednji Sudan pa je zbežalo prek 30.000 oseb, navaja Reuters. Združeni narodi so izrazili zaskrbljenost tudi zaradi negotovosti, v kateri se je znašlo približno 100.000 beguncev, ki so se v regijo Tigre zatekli iz Etiopije. Nekateri od njih so si, tako medijska hiša Al Džazira, namreč priskrbeli identifikacijski dokument Tigreja.

Preberite še:

Komentarji: