Mladi demokrat Pete Buttigieg se prebija k predsedniškim favoritom

Tokratno televizijsko soočenje demokratskih izzivalcev republikanskega predsednika Trumpa je potekalo v Atlanti.
Fotografija: Novembrsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov je potekalo v Atlanti.  FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Novembrsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov je potekalo v Atlanti.  FOTO: Saul Loeb/AFP

New York – Z desetimi nadobudnimi izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa je demokratski predvolilni oder še vedno prenatrpan in Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sander, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Kamala Harris, Andrew Yang, Cory Booker, Tulsi Habbard in Tom Steyer so se tudi na petem televizijskem soočenju z vsemi silami trudili za pozornost demokratskih volivcev. Starejša trojka Biden, Warren in Sanders še vedno prevladuje med njimi, a se vrhu vse bolj približuje komaj 37-letni Buttigieg.

Stave v demokratski predsedniški igri so podobne kot prej, mladi nastopajo proti starim in zmerni proti radikalnim, a pogosto v pomešanih generacijskih in političnih kombinacijah. Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden ni med najmlajšimi, a mu njegova politična zmernost pridobiva veliko privržencev med podobno usmerjenimi demokrati in neodvisnimi volivci, senatorja Elizabeth Warren in Bernie Sanders sta mu blizu po letih, ne pa tudi po politični usmerjenosti. Njune za ameriške pojme radikalne predloge podržavljenja zdravstvenega zavarovanja zavračajo nekateri veliko mlajši politiki, med njimi vse bolj vidno Pete Buttigieg.

Župan South Benda Pete Buttigieg. FOTO: Chris Aluka Berry/Reuters
Župan South Benda Pete Buttigieg. FOTO: Chris Aluka Berry/Reuters


Mladi župan South Benda iz Indiane je zadel v polno, ko je v kali zatrl postavljanja nekaterih kolegov z dolgo politično kariero: »Izkušnje v Washingtonu niso edine, ki štejejo,« je ocenil vojaški veteran, ki pred svojimi tekmeci ne vodi le v Iowi, ampak po novem tudi v New Hampshiru. »Na tem odru imamo več kot sto let washingtonskih izkušenj in kam nas je to pripeljalo?« V Beli hiši seveda do republikanskega prvaka Donalda Trumpa, ki je najbolj skorumpiran predsednik v novejši zgodovini ZDA. S tem je v Atlanti soglašala tudi velika večina njihovih predsedniških kandidatov, a prizadevanja za predsednikovo razrešitev vodijo njihovi kongresni kolegi, zato so sami poudarjali tudi predloge za čas po takšnem ali drugačnem Trumpovem političnem slovesu.

Tu se končajo generacijske podobnosti med demokratskimi predsedniškimi kandidati. 70-letna senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in njen 78-letni kolega iz Vermonta Bernie Sanders odločno zagovarjata razširitev zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane, kar bi tako kot zastonjske vrtce, šole in univerze plačala z dodatno obdavčitvijo najbogatejših Američanov. 77-letni Biden nasprotno poudarja, da si državljani želijo ohraniti izbiro in bi tako kot Buttigieg raje naprej razvijal zdravstvene reforme svojega predsednika Baracka Obame.

Senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Joe Raedle/AFP
Senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Joe Raedle/AFP


Pri tem pa se mu ne pridružujejo vsi mlajši kolegi, med tistimi, ki se strinjajo z razširitvijo ljudsko imenovanega programa Obamacare, pa je tudi senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. Prav političarka slovenskih korenin je Peta Buttigiega izzvala h komentarju o dvoreznosti washingtonskih izkušenj, a si sama pridobiva veliko priznanj z nadstrankarskim reševanjem problemov, kot so volilne reforme, okolje ali pravice žensk, o čemer so tudi razpravljali v Atlanti. 59-letna nekdanja tožilka je povrh že dokazala, da zna pridobivati republikanske glasove, a se ji vsaj doslej še ni uspelo preriniti v sam demokratski vrh. Zato pa ji vsaj ni bilo treba na novembrskem televizijskem soočenju prositi gledalcev za pomoč proti izpadu iz decembrskega, kot so bili prisiljeni narediti nekateri kolegi.

Demokratsko predsedniško tekmo zapletajo napovedi, da se bodo že zdaj veliki skupini kandidatov pridružili novi, eden morebitnih je newyorški župan Michael Bloomberg. Še bolj jih skrbi, da Trump kljub vsem razreševalnim težavam vsaj za zdaj ohranja svojo politično bazo in bi po eni od zadnjih raziskav javnega mnenja vsaj v Wisconsinu v neposrednem spopadu premagal vse štiri najbolje uvrščene demokratske izzivalce. Tudi Joeja Bidna, ki se mora otepati kritik zaradi sinovega položaja v upravnem odboru ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina.

Izkazala se je tudi kalifornijska senatorka Kmala Harris, ki so ji že napovedovali, da bo zapustila tekmo. FOTO: Christopher Aluka Berry/Reuters
Izkazala se je tudi kalifornijska senatorka Kmala Harris, ki so ji že napovedovali, da bo zapustila tekmo. FOTO: Christopher Aluka Berry/Reuters


Zaradi bratenja s svetovnimi avtokrati se je morala kritik braniti tudi havajska političarka in veteranka Tulsi Habbard, o kateri je nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton namigovala, da je ruski adut. Habbardova je bičala washingtonski zunanjepolitični establišment, pogoltne korporativne interese in vojaško-industrijski kompleks, s čimer je že povezovala prav Clintonovo.

Preberite še:

Komentarji: