»Moralni in politični kompas za EU«

V Bruslju so eno od parlametarnih sob poimenovali po Jožetu Pučniku.
Objavljeno
28. junij 2018 12.34
Posodobljeno
28. junij 2018 14.24
Slovesnosti v Bruslju sta se udeležila tudi Janez Janša in Borut Pahor. Sta se pogovarjala tudi o sestavljanju koalicije? FOTO: Peter Žerjavič
Bruselj – V evropskem parlamentu je dopoldne potekala slovesnost ob poimenovanju ene od njegovih dvoran po Jožetu Pučniku (1932–2003). Ob predsedniku evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju so bili med udeleženci in govorniki predsednik države Borut Pahor, vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber in predsednik SDS Janez Janša. Tajani je Pučnika označil za »moralni in politični kompas za EU«.

Janša je pri opisu citiral pisatelja Draga Jančarja, ki je pred 28 leti ugotavljal, da se Pučnik od drugih razlikuje, ker mu gre za stvar, za ideale, in ne za koristi. Opozoril je, da je Pučnik vedel, o čem govori, ko je govoril o človekovih pravicah in demokraciji. Pahor je poudaril Pučnikove zasluge, da se je Slovenija rodila pod evropsko zvezdo.

Pučnik je bil konec petdesetih let obsojen, ker da je spodkopaval sistem. Po prihodu iz zapora se je odselil v Zahodno Nemčijo. V Slovenijo se je vrnil konec 80. let in sodeloval v procesih demokratizacije. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil kandidat za predsednika predsedstva. Pobudnik poimenovanja sobe po njem je bil evropski poslanec SDS Milan Zver.