Mrtvi ljudje, ki so jih odkrili v tovornjaku, so bili Kitajci

Kontejner, v katerem so odkrili 39 trupel, je v Veliko Britanijo prišel iz Belgije. Preiskovalci so sprva objavili, da je njegov izvor Bolgarija.
Fotografija: Tragedija sodi med najhujše doslej odkrite v Veliki Britaniji. Leta 2000 so v Dovru v Kentu odkrili kontejner s trupli 58 Kitajcev, v bližini Slovenije pa je bilo najhujše odkritje 71 trupel v tovornjaku na avtocesti v Avstriji leta 2015. FOTO: Hannah McKay/Reuters
Odpri galerijo
Tragedija sodi med najhujše doslej odkrite v Veliki Britaniji. Leta 2000 so v Dovru v Kentu odkrili kontejner s trupli 58 Kitajcev, v bližini Slovenije pa je bilo najhujše odkritje 71 trupel v tovornjaku na avtocesti v Avstriji leta 2015. FOTO: Hannah McKay/Reuters

Britanska policija je objavila, da je transportni kontejer, v katerem so odkrili 39 trupel, prišel iz Belgije, in ne Bolgarije, kot so domnevali ob včerajšnjem odkritju v industrijski coni v mestu Grays v Essexu, ki je od Londona oddaljeno okoli 15 kilometrov. Kot poročajo britanski mediji, so vse žrtve kitajske narodnosti.

25-letni voznik tovornjaka, ki ga je policija aretirala zaradi suma ubojev, izhaja iz Portadowna na Severnem Irskem, poroča BBC. Kontejner, namenjen zamrzovanju, je v angleško pristanišče Purfleet prišel iz belgijskega Zeebruggeja. Voznik ostaja v priporu, policija je v zvezi z njim sprožila preiskavo dveh objektov v Markethillu in Laurelvalu na Severnem Irskem.

Kot je sporočil Eric Van Duyse iz belgijskega zveznega sodišča, preiskave potekajo tudi v Belgiji, a trenutno na vprašanje, kako dolgo se je kontejner nahajal v Belgiji, še ni odgovora.

FOTO: Ben Stansall/AFP
FOTO: Ben Stansall/AFP




Policisti so bili o kontejnerju obveščeni včeraj ponoči, okoli 1.40 po lokalnem času, kar je bilo le dobre pol ure zatem, ko je tovornjak pripeljal v Purfleet in ga prevzel. Belgijo je sicer zapustil v torek okoli 16.30, kako je prišel v to državo, pa še raziskujejo.

Medtem so z bolgarskega zunanjega ministrstva sporočili, da je bil tovornjak znamke Scania v bolgarski Varni registriran, a ga je registriralo podjetje v lasti Irca. Sporočili so še, da je zelo malo verjetno, da bi bili pokojniki Bolgari. Premier Bojko Borisov je po poročanju portala Sky News izjavil, da povezav med Bolgarijo in tovornjakom ni že od leta 2017, ko je bil nazadnje na območju te države.

Policija bo morala umrle – 38 odraslih in mladoletno osebo – še natančneje identificirati. Mapovedujejo dolgotrajno preiskavo, medtem je britanski tisk objavil, da gre za Kitajce. Tragedija spada med najhujše doslej odkrite v Veliki Britaniji. Leta 2000 so v Dovru v Kentu odkrili kontejner z 58 trupli 58, prav tako Kitajci, v bližini Slovenije pa je bilo najhujše odkritje 71 trupel v tovornjaku na avtocesti v Avstriji leta 2015.

FOTO: Ben Stansall/AFP
FOTO: Ben Stansall/AFP

Komentarji: