Mrzlično iskanje tajskih dečkov, izgubljenih v jami (FOTO)

Od sobote pogrešajo 12 dečkov, ki jih je nogometni trener odpeljal v jamo na severu Tajske. 
Fotografija: Tajski vojaki že od sobote iščejo 12 pogrešanih dečkov in njihovega trenerja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tajski vojaki že od sobote iščejo 12 pogrešanih dečkov in njihovega trenerja. FOTO: AFP

Reševalci na Tajskem zaskrbljeno zrejo v nebo. Zdaj so ne le v bitki s časom, ampak tudi z vodo, ki bi lahko zalila jamo Tam Luang Nang Non v provinci Čiang Raj na severu države, v kateri je izgubljenih 12 šolarjev in njihov trener. Naraščajoča blatna voda, ki je do stropa napolnila del jame, je preprečila vojaškim potapljačem, da bi napredovali do kraja, kjer verjamejo, da so otroci, ki so pogrešani od sobote. Pred vhod v jamo reševalci prinašajo nove in nove črpalke, a ponekod izgubljajo boj, saj se voda dviguje s hitrostjo 15 centimetrov na uro. 

Predstavnik regije Narongask Ostanakorn je povedal, da iščejo nov vhod v jamo. V torek so našli dve luknji, a sta se izkazali za slepo ulico. Zdaj preiskujejo še tretji morebitni vhod, navaja tiskovna agencija AP

Še vedno upajo na najboljše, potem ko so vojaki v torek odkrili sveže stopinje in nekaj osebnih predmetov. Gre za ekipo dečkov, starih od 11 do 16 let, ki jih je 25-letni trener po tekmi odpeljal na ogled jame.

Notranji minister Anupong Paojinda je medijem razložil, da lahko potapljači delajo le ob dovolj nizki vodi, da je vsaj nekaj zraka v posameznih dvoranah ali prehodih. Je pa eden od potapljačev navedel, da je voda tako motna, da ničesar ne vidijo niti z močnimi svetilkami. Pred jamo na novice nestrpno čakajo starši, ki lahko le zrejo v zapuščene nahrbtnike in kolesa na vhodu, v pripravljenosti je zdravniško osebje. 

Jama je dolga kar nekaj kilometrov in ima široke dvorane in ozke hodnike. Oblasti upajo, da jim je uspelo najti dovolj varno mesto pred poplavami. Tam Luang Nang Non je četrta najdaljša jama na Tajskem in je med lokalnim prebivalstvom zelo priljubljena. A med deževno dobo, od junija do oktobra, jo lahko poplavi, ponekod se voda dvigne tudi pet metrov visoko, prav zato je priporočeno, da obiski potekajo le med aprilom in novembrom. 

Komentarji: