Na dražbi Christie's prodali najdražjo ameriško sliko doslej

Slikarsko delo Chop Suey je dokaz, da lahko tudi ameriške umetnine iztržijo vrtoglave vrednosti.
 
Fotografija: Umetnina prikazuje prizor dve žensk, ki sedita za mizo v kitajski restavraciji, medtem ko se okoli njiju poigrava ples svetlobe in senc. FOTO: AFP 
Odpri galerijo
Umetnina prikazuje prizor dve žensk, ki sedita za mizo v kitajski restavraciji, medtem ko se okoli njiju poigrava ples svetlobe in senc. FOTO: AFP 

V newyorški avkcijski hiši Christie's so na dražbi prodali umetnino ameriškega slikarja Edwarda Hopperja. Slika je dosegla vrednost 91,9 milijona dolarjev, do prodaje je bila v zbirki milijarderja Barneya A. Ebswortha, ki je nedavno preminil. Umetniško delo je nastalo leta 1929 in se imenuje Chop Suey po kitajski restavraciji, katero upodablja.

Umetnina prikazuje prizor dve žensk, ki nemo sedita za mizo v azijski restavraciji, medtem ko se okoli njiju poigrava ples svetlobe in senc. Hopperjev slikarski slog so navdihnile kinematografske tehnike zgodnjega filma noir, kot so zasenčeni prostori, samotna ameriška mesta in pokrajine ter prizori, ki so posneti skozi okna ali vrata.

Čeprav je slikarsko delo na licitaciji pridobilo izjemno visoko vrednost, se ta še vedno ne more primerjati s cenami, ki so jih iztržile nekatere evropske mojstrovine. Lansko leto je bila na dražbi Christie's za 450,3 milijona dolarjev prodana Da Vincijeva umetnina z naslovom Salvator Mundi, s čimer se je umestila na vrh najdražjih slikarskih del vseh časov.

Komentarji: