Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Hrvaškem načrtujejo zaostritev meril za oddajanje apartmajev

Med drugim bodo morali zasebni lastniki apartmajev odpreti obrt za gostinstvo, če bodo želeli ponujati tudi kosila in večerje.
Zakonske spremembe predvidevajo, da bodo v zasebnih apartmajih gostom ob namestitvah lahko ponujali zajtrk. Če bodo želeli ponuditi tudi kosilo in večerjo, pa bodo morali svoje objekte ustrezno opremiti za tovrstne storitve ter registrirati gostinsko podjetje ali obrt. FOTO: Dejan Vodovnik/
Zakonske spremembe predvidevajo, da bodo v zasebnih apartmajih gostom ob namestitvah lahko ponujali zajtrk. Če bodo želeli ponuditi tudi kosilo in večerjo, pa bodo morali svoje objekte ustrezno opremiti za tovrstne storitve ter registrirati gostinsko podjetje ali obrt. FOTO: Dejan Vodovnik/
Ti. L., STA
13. 5. 2018 | 09:26
13. 5. 2018 | 09:32
2:57
Zagreb - Hrvaško ministrstvo za turizem je ta teden začelo javno razpravo o predlogu sprememb zakona o gostinskih storitvah, s katerimi nameravajo okrepiti konkurenčnost turizma. Med drugim bodo morali zasebni lastniki apartmajev odpreti obrt za gostinstvo, če bodo želeli ponujati tudi kosila in večerje, ter uskladiti svoje objekte s kategorizacijo.

Veljavni zakon lastnikom apartmajev omogoča, da svojim gostom ob namestitvah ponujajo tudi polni penzion, pri čemer pa jim ni treba izpolnjevati strogih kriterijev, ki veljajo za restavracije in hotele. Na ministrstvu so ocenili, da so zasebni lastniki apartmajev, ki hrano pripravljajo v lastnih kuhinjah, tako nelojalna konkurenca hotelom in gostincem.

Zakonske spremembe predvidevajo, da bodo v zasebnih apartmajih gostom ob namestitvah lahko ponujali zajtrk. Če bodo želeli ponuditi tudi kosilo in večerjo, pa bodo morali svoje objekte ustrezno opremiti za tovrstne storitve ter registrirati gostinsko podjetje ali obrt, je objavljeno na vladni spletni strani esavjetovanja.gov.hr.

Med drugim bodo gostinske storitve v skladu s predpisi lahko ponujali tudi vsi ponudniki storitev zdravstvenega turizma.
Na ministrstvu ocenjujejo, da je na Hrvaškem okoli 20.000 zasebnih lastnikov počitniških apartmajev, ki še niso uskladili svojih objektov s kategorizacijo turističnih namestitev iz leta 2007. Usklajevanje za večino ponudnikov namestitev pomeni dodatna vlaganja v kakovost storitev.

Novi zakon bo predvidoma omogočal nadaljevanje obratovanja vseh apartmajev, a tisti, ki ne bodo uskladili svojih objektov s kategorizacijo, ne bodo imeli pravice uporabe zvezdic kot označb kategorizacije, kar bo potencialne goste seznanjalo, da lahko pričakujejo nižji standard storitev. Uvedli bodo tudi nove oblike storitev v turizmu, kot je objekt za"robinzonsko"namestitev.
Zakon predvideva tudi višje kazni za oddajanje na črno ter za goste, ki ne bodo plačali turistične takse. Predvidena je okrepitev inšpekcijskega nadzora tudi v primeru obiskov ožje družine in prijateljev lastnikov apartmajev. Tovrstne nekomercialne uporabnike namestitev bo prav tako treba prijaviti in zanje plačati turistično takso.

Inšpektorji bodo lahko po predlogu sicer ponudnikom turističnih storitev omogočili, da brez kazni v določnem roku odpravijo nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki bodo ugotovljene med nadzorom.

Ministrstvo pripombe in predloge glede zakonskega predloga zbira do 2. junija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine