Posodobljeni podatki iz Hrvaške: 91 novih okužb, skupno 978

Na Hrvaškem višajo zjutraj objavljene številke in zdaj poročajo o 91 novih primerih okužb. Umrla je ena oseba, skupno število okuženih pa je že 978.
Fotografija: Število okuženih z novim koronavirusom na Hrvaškem narašča, pristojni mirijo, da so zadeve pod nadzorom. FOTO: Denis Lovrovic/Afp
Odpri galerijo
Število okuženih z novim koronavirusom na Hrvaškem narašča, pristojni mirijo, da so zadeve pod nadzorom. FOTO: Denis Lovrovic/Afp

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem od 1529 testiranj potrdili že 91 novih okužb s koronavirusom, kar je že znaten skok okužb. Skupno je zdaj okuženih 978 ljudi, od teh se zdravi 100 oseb, trije pa potrebujejo zdravljenje z respiratorjem.

Danes zjutraj je pomočnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Marija Bubaš še govorila o 76 okužbah, ta številka pa se je zdaj zvišala. Bubaševa je sicer zatrjevala, da je stanje na Hrvaškem pod nadzorom.

Predstavnica HZJZ je še dodala, da dnevne številke sicer niso sijajne, niti porazne, vendar pa lahko hitro postanejo trimestne, v kolikor državljani ne bodo upoštevali predpisanih ukrepov. Današnje številke so višje kot dni prej, blažji porast pa je pričakovati tudi v prihodnje.
 

Porast zaradi družinskih zabav


Trenutni porast je Bubaševa pripisala porokam in drugim slavjem, ko udeleženci pozabijo na protikoronske ukrepe. Izpostavila je, da se pozabi predvsem na medsebojno razdaljo in dezinfekcijo, prav tako pa prihaja do objemanja in poljubljanja. Bolj kot za zaostrovanje ukrepov se je HZJZ zavzel za odgovorno spoštovanje trenutnih priporočil s strani državljanov.



Podobno, kot pri nas se tudi Hrvati zavzemajo za beleženje udeležencev številčnejših druženj. Organizator tovrstnih dogodkov bi moral pred druženjem vse udeležence tudi opozoriti, naj raje ostanejo doma, če opažajo simptome, ki so povezani s koronaviruom, še poudarja Bubaševa.
 

Nova žarišča na Hrvaškem


V Istri, ki je priljubljena lokacija slovenskih turistov je bilo včeraj zabeleženih 9 novih primerov, v Dalmaciji 17. Hrvaški mediji pišejo o novih potencialnih žariščih, med temi pa naštevajo Kutino, Zadar in Ogulin. V dveh od omenjenih treh primerov se navaja ravno zasebno praznovanje.

Pričakuje se, da bo hrvaški nacionalni štab civilne zaščite še odločal, ali bo obvezna uporaba zaščitnih mask za vse.

Hrvaška je prvi primer koronavirusa zaznala 25. februarja, do danes pa so tega potrdili pri 3416 osebah. Od tega je umrlo 115 ljudi, okrevalo jih je 2323. Trenutno je v samoizolaciji 4410 oseb.

Več iz te teme:

Komentarji: