Na Hrvaškem v samoizolacijo ne bo več šel celoten razred

V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, ampak le za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra.
Fotografija: Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavil nova navodila za postopke v šolah v primeru okužbe učencev z novim koronavirusom. V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, temveč zgolj za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra.

image_alt
V tujini zdravih učencev ne pošiljajo v karanteno


Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. Glede na to, da je v zadnjih dveh tednih med vsemi starostnimi skupinami največ novih okužb prav med šolskimi otroki, je HZJZ ta konec tedna objavil dodatna navodila za primer okužb z novim koronavirusom v šolah.

V primeru okužbe v razredu bodo v samoizolacijo poslali vse sošolce okuženega učenca, ki so v učilnici sedeli na razdalji do dveh metrov od njega, pa tudi tiste, ki so na javnem prevozu skupaj z njim potovali dlje kot 15 minut, prav tako na manj kot dveh metrih razdalje.Prav tako bodo v samoizolaciji pristali otroci, ki so se z okuženim sošolcem v zaprtem prostoru družili in pogovarjali v obdobju, daljšem od šolskega odmora, tisti, ki so imeli neposreden fizični stik z njim med telesno vzgojo, pa tudi tisti, ki so z njim delili kozarce in steklenice z vodo, so zapisali na spletni strani HZJZ.FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


V primeru učencev višjih razredov osnovne šole in dijakov, ki v učilnicah niso imeli mask in niso sedeli na medsebojni razdalji najmanj 1,5 oziroma dva metra, bodo v samoizolacijo poslali celoten razred. Samoizolacija traja deset dni od zadnjega neposrednega stika s pozitivnim.

V samoizolacijo ne bodo treba polno cepljenim proti covidu-19 in prebolelim.

Če se bo okužba v istem razredu pojavila pri še enem ali več otrocih, ki naj bi zboleli zaradi stika z okuženim, bodo samoizolacijo odredili za celoten razred. Tudi učitelji bodo v tem primeru najverjetneje deležni karantene. HZJZ še dodaja, da določene specifične situacije lahko terjajo tudi drugačne postopke glede na oceno epidemiologov ali zdravnikov šolske medicine.

Preberite še:

Komentarji: